Хармен Терборх: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-nl}} => {{lang|nl}}
Ред 1: Ред 1:
'''Хармен Терборх''' ({{lang-nl|Harmen ter Borch}}), кръстен на 11. ноември 1638 г. в [[Зволе]], починал преди 1677 г. в Зволе е [[нидерландски]] живописец и график.
'''Хармен Терборх''' ({{lang|nl|Harmen ter Borch}}), кръстен на 11. ноември 1638 г. в [[Зволе]], починал преди 1677 г. в Зволе е [[нидерландски]] живописец и график.


Той е син на [[Герард Терборх Стария]] и по-малък брат на [[Герард Терборх|Герард Терборх Младия]], на [[Гезина Терборх]] и по-голям брат на [[Мозес Терборх]] и се учи да рисува при своя баща.
Той е син на [[Герард Терборх Стария]] и по-малък брат на [[Герард Терборх|Герард Терборх Младия]], на [[Гезина Терборх]] и по-голям брат на [[Мозес Терборх]] и се учи да рисува при своя баща.

Версия от 02:56, 27 февруари 2019

Хармен Терборх (на нидерландски: Harmen ter Borch), кръстен на 11. ноември 1638 г. в Зволе, починал преди 1677 г. в Зволе е нидерландски живописец и график.

Той е син на Герард Терборх Стария и по-малък брат на Герард Терборх Младия, на Гезина Терборх и по-голям брат на Мозес Терборх и се учи да рисува при своя баща.

До шестнайстата си годишнина Хармен рисува талантливо жанрови сцени с персонажи предимно деца и войници.

През 1661 г. Хармен изоставя рисуването, за да поеме обществените длъжности или част от тях от своя баща Герард Терборх.

Източници

  • Алисън М. Кетеринг: Борх Хармен тер. В: Общ лексикон на изкуството. Творци на изобразителното изкуство от всички времена и народи, том 12, изд. Заур, ,Мюнхен и др. 1995 г. ISBN 3-598-22752-3, S. 666.
  • А. Бредиус: Борх Хармен тер, В: Улрих Тиме, Феликс Бекер-издатели,: Общ лексикон на изобразителните изкуства от античността до наши дни, том 4, издаден в Лайпциг 1910 г.
  • Alison M. Kettering: Drawings from the Ter B. Studio Estate in the Rijks-Mus. ’s-Gravenhage 1988.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Harmen_ter_Borch в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​