Къкрина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот: Операция - Областите в шаблона!!!
м Robot: Automated text replacement (-([^\.\=0-9][0-2][0-9])\.([0-5][0-9][^\.0-9]) +\1:\2)
Ред 49: Ред 49:
== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==


Къкрина е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз, Къкринско ханче, 08.00-12.00 и 13.00-17.00 ч., почивни дни понеделник и вторник, има печат.
Къкрина е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз, Къкринско ханче, 08:00-12.00 и 13:00-17.00 ч., почивни дни понеделник и вторник, има печат.


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==

Версия от 14:55, 20 април 2007

Къкрина е село в Северна България. То се намира в община Ловеч, Област Ловеч.

Шаблон:Село Картата все още не е въведена, проверете за готови карти. Част от данните не са попълнени, но бихте могли да ги добавите.


География

с. Къкрина, Област Ловеч, пощ. код 5544

История

Едно от най-известните места, свързани с революционната дейност на Апостола Васил Левски, е Къкринското ханче, което му е дало последен подслон преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г.

От съществуващите писмени документи е известно, че по поръчение на Българския революционен централен комитет ханчето е наето от Христо Цонев - Латинеца. Там се провеждат заседанията на местния революционен комитет, намират подслон и някои комитетски хора. След залавянето на Левски и двамата му последни придружители до София — Никола Цвятков и Христо Цонев, то е изоставено. Благодарение достойното държане на Апостола пред специалния съд двамата са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч, но Христо Цонев не подновява дейността си в ханчето. След Освобождението никой не се интересува от него и то е обречено на забвение. Минават години, постройката се руши, а в края на XIX век пожар я доунищожава, като остават само основите. През лятото на 1901 г. проф. д-р Парашкев Стоянов, тогава лекар в Ловешката болница, заедно с Никола Цвятков, посещава руините на ханчето. Проф. Стоянов прави снимка на основите и запазва за историята разположението и размерите му.

На 26 декември 1901 г. родолюбиви ловчанлии и къкринци поставят паметна плоча на мястото, където е бил заловен безсмъртният син на България. На 5 юни 1924 г. по инициатива на. д-р Никола Сяров, роден в с. Къкрина, е основан граждански комитет "Васил Левски". Неговата цел е възстановяването на ханчето.

С много упоритост и енергия от страна на членовете на комитета са събрани средства и на 11 април 1926 г. е положен основният камък. Постройката е завършена в края на 1926 г., но събирателната дейност на експонати продължава и на 10 май 1931 г. музеят е открит тържествено.

В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник.

В Къкринското ханче не спира потокът от посетители, идващи тук, за да почувстват атмосферата на онези тежки години и да се поклонят пред подвига на безсмъртния Апостол на българската свобода.


Културни и природни забележителности

Къкрина е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз, Къкринско ханче, 08:00-12.00 и 13:00-17.00 ч., почивни дни понеделник и вторник, има печат.

Редовни събития

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България