Макоцево: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Robot: Automated text replacement (-([^\.\=0-9][0-2][0-9])\.([0-5][0-9][^\.0-9]) +\1:\2)
Ред 36: Ред 36:




Всяка година на в навечерието на Възкресение Христово, попът в 12.00ч. чете молитва, и после се обикаля църквата 3 пъти!
Всяка година на в навечерието на Възкресение Христово, попът в 12:00ч. чете молитва, и после се обикаля църквата 3 пъти!
Хубавото е че има и много млади хора!
Хубавото е че има и много млади хора!
Лошото е че има и доста пийнали хора- и млади и стари.
Лошото е че има и доста пийнали хора- и млади и стари.

Версия от 15:01, 20 април 2007

Макоцево е село в Западна България. То се намира в Община Горна Малина, Софийска област.

Над село Макоцево е разположена вилната зона с около 800 парцела.Гледките са приказни, а въздухът със сигурност е по-чист от този в Банкя.Приканвам всички които ценят истинската и прекрасна българска природа,да потърсят своята малка къщичка и градинка край Макоцево.Изгледите са вълшебни - на северозапад гордия Мургаш,на североизток снежния до половината на май връх Баба на Стара Планина,а на изток меките,зелени контури на Средногорския връх Опор.Елате в Макоцево и вижте,насладете се и търсете вашето късче от рая!Много възрастни хора в момента продават имотите си.А тази райска градина е само на 45 км от София.Тук до края на живота си живя и се наслаждава на чудесната природа е инименит българин - поетът на сърцето Павел Матев.Съставил - К.Константинов Шаблон:Село


География

Село Макоцево се намира в планински район.

История

Предполага се, че селото е създадено през 16 век. В началото жителите се занимават с планинско скотовъдство. В края на 19 и началото на 20 век в селото се развива каменарство и вараджийство. По това време варта, произведена в селото, е продавана в София и околностите на града. В покрайнините на селото има останки от варниците.

Религии

Основната религия в селото е православно християнство. Църквата на селото е построена през 17 век и в нея има стенописи. Църквата е ремонтирана между 2000 и 2003 г.


Всяка година на в навечерието на Възкресение Христово, попът в 12:00ч. чете молитва, и после се обикаля църквата 3 пъти! Хубавото е че има и много млади хора! Лошото е че има и доста пийнали хора- и млади и стари.

Обществени институции

До 1992 г. в Макоцево има училище с директор Анка Цачева.

Културни и природни забележителности

В селото се намира малък параклис който в момента се въстановява и се търсят средства. параклисът е свързан с много митове и легенди със хората от селото, неговото име е СВ. Георги Победоносец.

Редовни събития

Всяка година жителите на селото варят курбан в местността Падалото в чест на свети Илия.

Други

Кухня

Макоцевско мезе

Приготвя се през зимата. Във фурната на печката се слагат 6 средно големи картофа и 4 глави лук небелени, когато се опекат и поизстинат се обелват и нарязват в голяма купа, върху тях се нарязва 1 стрък праз на ситно. Подправя се със сол, оцет, олио, ронена чубрица и червен пипер. Консумира се с греяна ракия.Наздраве!

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България