Къзълърмак: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-tr,el}} => {{lang|tr,el}}
Ред 20: Ред 20:
| карта-описание =
| карта-описание =
}}
}}
'''Къзълърмак''' ({{lang-tr|Kızılırmak}}, в превод „червена река“), известна в древността като '''Халис''' ({{lang-el|Ἅλυς}}), е най-дългата река в [[Турция]] (1350 км).
'''Къзълърмак''' ({{lang|tr|Kızılırmak}}, в превод „червена река“), известна в древността като '''Халис''' ({{lang|el|Ἅλυς}}), е най-дългата река в [[Турция]] (1350 км).


== Течение ==
== Течение ==

Версия от 03:08, 27 февруари 2019

Къзълърмак
Kızılırmak
Къзълърмак край Искилип
Къзълърмак край Искилип
Общи сведения
Местоположение Турция
Дължина1350 km
Водосб. басейн77 100 km²
Начало
МястоАрменска планинска земя
Надм. височина2000 m
Устие
МястоЧерно море
Надм. височина0 m
Къзълърмак в Общомедия

Къзълърмак (на турски: Kızılırmak, в превод „червена река“), известна в древността като Халис (на гръцки: Ἅλυς), е най-дългата река в Турция (1350 км).

Течение

Реката извира от Арменската планинска земя в близост до град Сива. Отстои на 150 км от извора на река Ефрат. Горното течение се насочва на запад-северозапад към централна Анадола. Там е построен язовир Хирфанли, след който планината преминава през Понтийските планини, след които са построени язовирите Алтънкая и Бафра. Реката се влива в Черно море близо до Самсун. Пълноводието на реката варира според мястото и сезона.

Името Къзълърмак означава „червена река“ и идва от богатата на железни окиси глина по бреговете ѝ.

Хетите наричат реката Марашантия. Край нея се намира столицата им Хатуша. Гърците споменават за наличието на каменна сол (халит) край бреговете ѝ, откъдето идва и гръцкото ѝ име – Халис.

История

Течението на реката често се оказва граница между различни империи и често е сцена на военни действия. Когато лидийският цар Крез пита Делфийския оракул дали да нападне мидийците, той му отговаря:

Пресечеш ли Халис, ще унищожиш велика империя.

През 546 година пр.н.е. Крез тръгва на поход в Кападокия, която е под контрола на персите. Край град Птерий, на източната страна на река Халис, протича кръвопролитна битка между лидийци и персийци, която завършва безрезултатно, и нито една от страните не рискува да встъпи в нова.[1] Малко по-късно обаче Кир Велики унищожава царството на Крез.

Земеделие

Плодородните почви край реката се използват за отглеждането на ориз.

Източници

  1. Херодот. История. 1.76 – 77

Външни препратки