Хиркенес: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м 4-цифрени числа без интервал; козметични промени
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-no}} => {{lang|no}}
Ред 25: Ред 25:
[[Файл:Signpost Kirkenes.JPG|мини|305px|Хиркенес е разположен на доста голямо разстояние от останалата част на [[Европа]].]]
[[Файл:Signpost Kirkenes.JPG|мини|305px|Хиркенес е разположен на доста голямо разстояние от останалата част на [[Европа]].]]


'''Хѝркенес''' ({{lang-no|Kirkenes}}, на [[фински]] ''Kirkkoniemi'', '''Киркониеми''') е [[град]] в [[север]]ната част на [[Норвегия]]. Разположен е във [[фиорд]]а [[Варангерфьор]] на [[Баренцово море]] във [[фюлке]] [[Финмарк]]. Главен административен център на община [[Сьор-Варангер]]. Получава статут на град през [[1908]] г. Намира се на около 1500 km по въздуха и на около 2500 km по шосе на [[север]] от [[столица]]та [[Осло]] и на около 6 км на [[запад]] от [[граница]]та с [[Русия]]. По време на [[Втора световна война|Втората световна война]] е подложен на масирани бомбардировки като над града са извършени 320 авионападения. Има [[пристанище]], [[летище]] и [[музей]] посветен на Втората световна война. Около 5 километрова [[ЖП линия]] в [[юг|южна]] посока свързва пристанището на Хиркенес със съседния малък град [[Бьорневатън]], който е център за минно дело на [[желязо|железна]] [[руда]]. Обект на [[туризъм]]. Население 3316 жители според данни от преброяването към [[1 януари]] [[2009]] г.
'''Хѝркенес''' ({{lang|no|Kirkenes}}, на [[фински]] ''Kirkkoniemi'', '''Киркониеми''') е [[град]] в [[север]]ната част на [[Норвегия]]. Разположен е във [[фиорд]]а [[Варангерфьор]] на [[Баренцово море]] във [[фюлке]] [[Финмарк]]. Главен административен център на община [[Сьор-Варангер]]. Получава статут на град през [[1908]] г. Намира се на около 1500 km по въздуха и на около 2500 km по шосе на [[север]] от [[столица]]та [[Осло]] и на около 6 км на [[запад]] от [[граница]]та с [[Русия]]. По време на [[Втора световна война|Втората световна война]] е подложен на масирани бомбардировки като над града са извършени 320 авионападения. Има [[пристанище]], [[летище]] и [[музей]] посветен на Втората световна война. Около 5 километрова [[ЖП линия]] в [[юг|южна]] посока свързва пристанището на Хиркенес със съседния малък град [[Бьорневатън]], който е център за минно дело на [[желязо|железна]] [[руда]]. Обект на [[туризъм]]. Население 3316 жители според данни от преброяването към [[1 януари]] [[2009]] г.


== История ==
== История ==
Ред 37: Ред 37:


== Туризъм и икономика ==
== Туризъм и икономика ==
Бьокфьоден ({{lang-no|Bøkfjorden}}), е отлично пристанище до градът, което привлича интереса на няколко големи компании. Някои от туристически атракции са: ''Grenselandsmuseet'' (Граничният държавен музей), който показва историята на войната и мира по норвежки-руската граница, художествена изложба на художника Джон Савио, и историята на минната индустрия в района. До Хиркенес има летище със същото име като града, което служи като връзка с града.
Бьокфьоден ({{lang|no|Bøkfjorden}}), е отлично пристанище до градът, което привлича интереса на няколко големи компании. Някои от туристически атракции са: ''Grenselandsmuseet'' (Граничният държавен музей), който показва историята на войната и мира по норвежки-руската граница, художествена изложба на художника Джон Савио, и историята на минната индустрия в района. До Хиркенес има летище със същото име като града, което служи като връзка с града.


Извън Хиркенес има военна база, наречена Хьойбуктмуен (''Høybuktmoen''). Има шест гранични пунктове по протежение на руската граница. Тази база и тези гранични пунктове предотвратяват имигрането на незаконни имигранти от [[Русия]] в Норвегия, както и други незаконни дейности зад граница.
Извън Хиркенес има военна база, наречена Хьойбуктмуен (''Høybuktmoen''). Има шест гранични пунктове по протежение на руската граница. Тази база и тези гранични пунктове предотвратяват имигрането на незаконни имигранти от [[Русия]] в Норвегия, както и други незаконни дейности зад граница.

Версия от 03:31, 27 февруари 2019

Хиркенес
Kirkenes
— Град —
Страна Норвегия
ФюлкеФинмарк
Площ2,15 km²
Надм. височина9 m
Население3531 души[1] (4 ноември 2019 г.)
Официален сайтwww.svk.no
Хиркенес в Общомедия
Хиркенес е разположен на доста голямо разстояние от останалата част на Европа.

Хѝркенес (на норвежки: Kirkenes, на фински Kirkkoniemi, Киркониеми) е град в северната част на Норвегия. Разположен е във фиорда Варангерфьор на Баренцово море във фюлке Финмарк. Главен административен център на община Сьор-Варангер. Получава статут на град през 1908 г. Намира се на около 1500 km по въздуха и на около 2500 km по шосе на север от столицата Осло и на около 6 км на запад от границата с Русия. По време на Втората световна война е подложен на масирани бомбардировки като над града са извършени 320 авионападения. Има пристанище, летище и музей посветен на Втората световна война. Около 5 километрова ЖП линия в южна посока свързва пристанището на Хиркенес със съседния малък град Бьорневатън, който е център за минно дело на железна руда. Обект на туризъм. Население 3316 жители според данни от преброяването към 1 януари 2009 г.

История

През Втората световна война тук се извършват десанти на съветската войска, които освобождават Северна Норвегия от немска окупация.

Климат

Полярното слънце грее от 17 май до 21 юли. Съответнате зимна тъмнина започва на 21 ноември и завършва на 21 януари. Въпреки своето местонахождение на брега, градът има континентален климат. Средната температура е -11,5 °C (11,3 °F) през януари, и 12,6 °C (54,6 °F) през юли, със средни годишни валежи от 450 мм (17.7 инча). Най-ниската измерена температура е била -41 °C (-41,8 °F) и най-високата- достигаща 32,7 °C (90,8 °F). Юли 2004 година е бил най-топлият месец, със средна температура от 16,9 °C (62,4 °F).

Население

От около четирите хиляди жители на Хиркенес, мнозинство са от норвежки произход и малка част от хората са Саами. Около 500 от жителите в градът са руски имигранти и малцинство са финландски имигранти.

Туризъм и икономика

Бьокфьоден (на норвежки: Bøkfjorden), е отлично пристанище до градът, което привлича интереса на няколко големи компании. Някои от туристически атракции са: Grenselandsmuseet (Граничният държавен музей), който показва историята на войната и мира по норвежки-руската граница, художествена изложба на художника Джон Савио, и историята на минната индустрия в района. До Хиркенес има летище със същото име като града, което служи като връзка с града.

Извън Хиркенес има военна база, наречена Хьойбуктмуен (Høybuktmoen). Има шест гранични пунктове по протежение на руската граница. Тази база и тези гранични пунктове предотвратяват имигрането на незаконни имигранти от Русия в Норвегия, както и други незаконни дейности зад граница.

В близост до Хиркенес, има огромен подземен бункер построен по време на Втората световна война, които осигурявал подслон на 9000 жители. Турове до бункера са достъпни за туристи.

Побратимени градове

Външни препратки