Франсиско де Кеведо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ttzankova (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Франсиско Гомес де Кеведо и Вийегас''' (на [[испански език|испански]] ''Francisco Gómez de Quevedo y Villegas'') е [[Испания|испански]] [[писател]]. Той е смятан за най-значимият испански [[поет]] от епохата на [[барок]]а и най-добрият [[сатирик]] в [[испанска литература|испанската литература]].
'''Франсиско Гомес де Кеведо и Вилиегас''' (на [[испански език|испански]] ''Francisco Gómez de Quevedo y Villegas'') е [[Испания|испански]] [[писател]]. Той е смятан за най-значимият испански [[поет]] от епохата на [[барок]]а и най-добрият [[сатирик]] в [[испанска литература|испанската литература]].


Франсиско де Кеведо е роден през [[1580]] в [[Мадрид]] в богато и известно благородническо семейство. Между [[1596]] и [[1606]] учи в университетите в [[Алкала де Енарес]] и [[Валядолид]], като става известен с поезията си. Първите му стихове се появяват във ''„Flores de poetas ilustres“'', антология, издадена от [[Педро де Еспиноса]] през [[1605]].
Франсиско де Кеведо е роден през [[1580]] в [[Мадрид]] в богато и известно благородническо семейство. Между [[1596]] и [[1606]] учи в университетите в [[Алкала де Енарес]] и [[Валядолид]], като става известен с поезията си. Първите му стихове се появяват във ''„Flores de poetas ilustres“'', антология, издадена от [[Педро де Еспиноса]] през [[1605]].

Версия от 07:54, 23 април 2007

Франсиско де Кеведо
Francisco Gómez de Quevedo y Santibáñez Villegas
испански поет

Роден
Починал

РелигияКатолическа църква
Учил вАлкалски университет
Мадридски университет Комплутенсе
Семейство
Подпис
Франсиско де Кеведо в Общомедия

Франсиско Гомес де Кеведо и Вилиегас (на испански Francisco Gómez de Quevedo y Villegas) е испански писател. Той е смятан за най-значимият испански поет от епохата на барока и най-добрият сатирик в испанската литература.

Франсиско де Кеведо е роден през 1580 в Мадрид в богато и известно благородническо семейство. Между 1596 и 1606 учи в университетите в Алкала де Енарес и Валядолид, като става известен с поезията си. Първите му стихове се появяват във „Flores de poetas ilustres“, антология, издадена от Педро де Еспиноса през 1605.

През 1613 Кеведо става съветник на Педро Телес-Хирон, херцог на Осуна, който по това време е испански вицекрал в Неапол. Участва активно в таен заговор, целящ свалянето на правителството на Венецианската република. След провала на заговора през 1621, той изпада в немилост пред новия крал Филип IV и неговия фаворит Гаспар де Гусман и Пиментел, граф-херцог на Оливарес, като за кратко е под домашен арест.

През следващите години Франсиско де Кеведо се занимава главно с литературна дейност. Той става известен като привърженик на литературното течение концептизъм и с яростните си нападки срещу съвременното му направление култеранизъм и неговия най-известен представител Луис де Гонгора.

Кеведо води безкрайни съдебни дела с кастилския град Ла Торе де Хуан Абад, правата върху феодалните приходи от който притежава. Той е останал известен като грозен, куц и вечно носещ пенсне, което и днес се нарича quevedos на испански. Това не му пречи да участва в многобройни дуели по въпроси на честта, литературата или политиката. Известен е и със своя антисемитизъм и женомразство.

През 1639 Франсиско де Кеведо изпраща на краля анонимна поема, изпълнена с обвинения срещу Оливарес, но е разкрит и е изпратен в манастир, където остава до падането от власт на Оливарес през 1643. С разклатено здраве, той умира малко по-късно през 1645.

Библиография

  • „Historia de la vida del Buscón llamado don Pablos“ (1626; пикареска)
  • „Política de Dios, gobierno de Cristo“ (1626; политически трактат)
  • „Los sueños“ (1627; сатира)
  • „La culta latiniparla“ (1631; сатира)
  • „Vida de Marco Bruto“ (1632-1644; политически трактат)
  • „Execración contra los judíos“ (1633; политически трактат)
  • „La cuna y la sepultura“ (1635; сатира)
  • „Aguja de navegar cultos“

Източници