Рудолф Дизел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-de}} => {{lang|de}}
Ред 21: Ред 21:
}}
}}


'''Рудолф Кристиан Карл Дизел''' ({{lang-de|Rudolf Christian Karl Diesel}}) е [[Германия|германски]] [[изобретател]], известен най-вече със създаването на [[дизелов двигател|дизеловия двигател]].
'''Рудолф Кристиан Карл Дизел''' ({{lang|de|Rudolf Christian Karl Diesel}}) е [[Германия|германски]] [[изобретател]], известен най-вече със създаването на [[дизелов двигател|дизеловия двигател]].


== Биография ==
== Биография ==

Версия от 04:02, 27 февруари 2019

Рудолф Дизел
Rudolf Diesel
германски инженер

Роден
Починал
Погребанморе

Религиялутеранство
Учил вТехнически университет - Мюнхен
Мюнхенски университет
Техника
Известен сДизелов двигател
Семейство
СъпругаМарта Дизел
Деца3
Подпис
Рудолф Дизел в Общомедия

Рудолф Кристиан Карл Дизел (на немски: Rudolf Christian Karl Diesel) е германски изобретател, известен най-вече със създаването на дизеловия двигател.

Биография

Родителите му са немци, но самия Рудолф Дизел се ражда в Париж през 1858 г.

През 1872 година Дизел решава да стане механик и през 1873 г. завършва реална гимназия, а през 1875 г. и Политехническо училище в Аугсбург като най-добър ученик. Обучението си продължава в Кралското баварско политехническо училище в Мюнхен, което завършва през 1880 г.

На 27 февруари 1892 г. Дизел подава заявка за получаване на патент на „нов рационален топлинен двигател“. Получава го в имперското патентно бюро в Берлин на 23 февруари 1893 година под името „Метод и апарат за преобразуване на висока температура в работа“ (регистриран на 28 февруари 1892 г.).

От 1893 г. се разработва новият двигател в Аугсбургския машиностроителен завод (от 1904 г. МАН) при финансовото участие на компаниите на Фридрих Круп и братя Зулцер (Sulzer Brothers Ltd). Първият функциониращ двигател е направен от Дизел там през 1897 г. Мощността на двигателя е 20 конски сили при 172 оборота в минута, КПД 26.2% при тегло пет тона. Тези параметри превъзхождат с много съществуващите двигатели на Ото с КПД 20% и корабните парни турбини с КПД 12%, което предизвиква незабавен интерес от промишлеността.

Известният днес „дизелов“ двигател всъщност някога е можело да бъде задвижван и с растителни масла. Самият Дизел е мислел, че след време дизелът ще бъде скъп лукс. Като че ли е предвиждал поскъпването му.

На 1 януари 1898 г. е основан завод за производство на дизелови двигатели. За тези цели през есента на 1900 г. в Лондон е регистрирана компания. Първият кораб с дизелов двигател е построен през 1903 г. През 1908 е създаден първият двигател с малки размери за локомотиви и камиони. През 1936 за първи път е пуснат в серийно производство лек автомобил с дизелов двигател (Мерцедес-Бенц-260D). Той е разработен от компанията „Даймлер-Бенц“. Първият двигател на Дизел е направен да работи с фъстъчено масло.

Вижте също