Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 14: Ред 14:
{{Превод от|ru|Food and Drug Administration|74708616}}
{{Превод от|ru|Food and Drug Administration|74708616}}


[[Категория:Правителствени агенции в Съединените щати]]
[[Категория:Медицински и здравни организации в САЩ]]
[[Категория:Медицински технологии]]
[[Категория:Фармакология]]
[[Категория:Обществено здравеопазване]]
[[Категория:Изпълнителни органи на САЩ]]
[[Категория:Изпълнителни органи на САЩ]]
[[Категория:Мъничета за САЩ]]
[[Категория:Мъничета за САЩ]]

Версия от 07:43, 12 март 2019

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (на английски: Food and Drug Administration, FDA, USFDA) е административна служба към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ. Агенцията се занимава с контрола на качеството на хранителните продукти, лекарствените препарати, козметичните средства, тютюневите изделия и някои други категории стоки, а също осъществява контрол върху спазването на законодателството и стандартите в тази област.

Стивън Остроф, ръководител на агенцията от 2015 г.

Агенцията е създадена през 1906 г. в съответствие с американския Закон за хранителните продукти и лекарствата, като отначало се е наричала Bureau of Chemistry. Под настоящето си име работи от 1931 г.

Ръководителят на FDA се предлага от президента на САЩ и се утвърждава от сената. Той се подчинява на министъра на здравеопазването и социалните служби.

Функции

FDA отговаря за опазване здравето на населението чрез регулиране и надзор в областта на безопасността на хранителните продукти, тютюневите изделия, хранителните добавки, лекарствата (както изписваните по рецепта, така и свободно продаваните), ваксините, медицинската апаратура и ветеринарните препарати. Също така FDA контролира изпълнението на някои закони, например, на раздел 361 от Закона за общественото здравеопазване (Public Health Service Act) и свързаните с него подзаконови актове. В задачите на агенцията влиза и контролът за спазването на законодателните норми в областта на поддържане качеството на хранителните продукти, лекарствените препарати и козметичните средства.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Food and Drug Administration в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​