Черногорци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м fixlink
Ред 16: Ред 16:
| сродни = [[Индо-европейци]], [[Славяни]], [[Южни славяни]]
| сродни = [[Индо-европейци]], [[Славяни]], [[Южни славяни]]
}}
}}
'''Черногорците''' са [[Южни славяни|южнославянски]] [[Етническа група|народ]] населяващ [[Черна гора (държава)|Черна гора]], където наброяват 45% от населението. Етническите черногорци са [[Православие|православни]] или мюсюлмани и говорят на [[сръбски език|сръбски]] и [[черногорски език]]. Според Конституцията на Черна гора, член 13 гласи: „''Официалният език в Черна гора е черногорският език.''“.<ref>http://www.skupstina.me/index.php/me/ustav-crne-gore</ref> Черногорците наброяват общо около 365&nbsp;000, от които в Черна гора живеят около 278&nbsp;000, а в Сърбия около 38&nbsp;000 (Според преброяването от 2011 година 38&nbsp;627 граждани на Сърбия са се определили като черногорци). В регионален смисъл етнонимът ''черногорци'' обозначава всички жители на Черна гора, без значение на тяхната етническа принадлежност.
'''Черногорците''' са [[Южни славяни|южнославянски]] [[Етническа група|народ]] населяващ [[Черна гора (държава)|Черна гора]], където наброяват 45% от населението. Етническите черногорци са [[Православие|православни]] или мюсюлмани и говорят на [[сръбски език|сръбски]] и [[черногорски език]]. Според Конституцията на Черна гора, член 13 гласи: „''Официалният език в Черна гора е черногорският език.''“.<ref>[http://www.skupstina.me/index.php/me/ustav-crne-gore www.skupstina.me]</ref> Черногорците наброяват общо около 365&nbsp;000, от които в Черна гора живеят около 278&nbsp;000, а в Сърбия около 38&nbsp;000 (Според преброяването от 2011 година 38&nbsp;627 граждани на Сърбия са се определили като черногорци). В регионален смисъл етнонимът ''черногорци'' обозначава всички жители на Черна гора, без значение на тяхната етническа принадлежност.


== История ==
== История ==

Версия от 19:26, 19 март 2019

Черногорци
Famous_Montenegrins2.jpg
Общ брой365 хиляди
По места Черна гора: 267 299

 Сърбия: 69 049 (2002)
 Аржентина: 30 000 (2001)
 Хърватия: 4926 (2001)
 Северна Македония: 2686 (2002)
 Словения: 2667 (2002)
 Канада: 2370 (2006)
 Албания: 2000 (2000)

 Австралия: 1171 (2006)
Езикчерногорски
РелигияПравославие; Ислям, Римокатолическа църква
Сродни групиИндо-европейци, Славяни, Южни славяни
Черногорци в Общомедия

Черногорците са южнославянски народ населяващ Черна гора, където наброяват 45% от населението. Етническите черногорци са православни или мюсюлмани и говорят на сръбски и черногорски език. Според Конституцията на Черна гора, член 13 гласи: „Официалният език в Черна гора е черногорският език.“.[1] Черногорците наброяват общо около 365 000, от които в Черна гора живеят около 278 000, а в Сърбия около 38 000 (Според преброяването от 2011 година 38 627 граждани на Сърбия са се определили като черногорци). В регионален смисъл етнонимът черногорци обозначава всички жители на Черна гора, без значение на тяхната етническа принадлежност.

История

Днес етнонимът черногорец се тълкува и схваща различно от самите черногорци. Една част от тях се самоопределят като нация, различна от сръбската. Друга част от черногорците смятат себе си за етнос, който е част от сръбската нация. Това разколебаване на националното чувство доказват и данните от преброяването на населението през последните няколко години.

Идеята за отделна черногорска нация за първи път се появява след края на Първата световна война в резултат от опитите на черногорския политически елит да оправдае съществуването на отделна черногорска държава и да се запази тронът на динстията на Петровичите. Тезата за черногорците като отделна нация се засилва след 1918 година. Тогава страната е част от доминираното от Белград Кралство на сърби хървати и словенци и идеята за черногорската нация е израз на недоволството на народните маси от положението в страната.

След края на Втората световна война официалното становище на черногорската Скупщина е, че Черногорската нация е най-чистата етническа група измежду всички сърби. Югославската държава признава черногорците като отделна нация, различина от сръбската и другите славяни. През 1948 година се провежда преброяване на населението, в което черногорците имат собствена графа в бланките за преброяване, и на което около 90% от населението на Черна гора се определят като черногорци.

През годините процента на деклариралите се като черногорци непрекъснато намалява и, така през 2003 година само 43% се оределят като черногорци. Според последното преброяване (2003) определилите се като сърби в Черна гора са 32%. Черногорците и сърбите общо съставляват 74% от населението на Черна гора.

Според съвременната идея за отделна черногорска нация крал Никола I Петрович е етнически черногорец, въпреки че е смятал себе си за сърбин.

Цитати на крал Никола, говорещи за неговата етническа принадлежност:

  • А вие всички мои, драги черногорци, бъдете готови сега както винаги да изпълните своите задължения спрямо родината и сръбството.
  • Времето е белязало и моето лице, но сърцето мое, това мое сръбско сърце, белези няма.

Източници

Вижте още

Външни препратки