Йосиф Строителя: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Nikolov2003 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Nikolov2003 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Йосиф Строителя''' (светско име '''Димитър Паунов'''), български духовник, дългогодишен игумен на Рилския манастир.
'''Йосиф Строителя''' (светско име '''Димитър Паунов'''), български духовник, дългогодишен игумен на [[Рилския манастир]].


Роден {{Биография инфо
Роден {{Биография инфо
Ред 14: Ред 14:
==Биография==
==Биография==


Димитър Паунов е роден е в семейството на баташкия чорбаджия Паун, чийто прадядо е преселник от [[Разлог]]. На 12-годишна възрст е изпратен в [[Рилския манастир]], където по-късно става монах под името Йосиф. След замонашването си учи в гръцкото училище в гр. [[Мелник]], на [[Атон]] и в [[Цариград]]. Бил е таксидиод в [[Разлог]] и [[Враца]], пътувал е до Влашко. Към 1817 г. вече заема длъжността скевофилакс на Рилския манастир. Между 1822 и смъртта си през 1860 г. той е почти несменяем игумен на манастира (преизбиран е 3 пъти и прекарва на тази длъжност 37 години). След големия пожар, изпепелил манастира през 1833 г., Йосиф организира неговото възстановяване (1833-1838), заради което получава прозвището Строителя. Организира две училища в манастира, където се изучават задължително гръцки и турски. Подготвя и откриването на духовна семинария (за целта е закупено място в с. Рила), но смъртта му осуетява това начинание. Неговите племенници йеромонах [[Кирил Рилски]] и йеромонах [[Никифор Рилски]] също са избирани за игумени на Рилския манастир.
Димитър Паунов е роден в [[Батак]] в семейството на местния чорбаджия Паун, чийто прадядо е преселник от [[Разлог]]. На 12-годишна възрст е изпратен в [[Рилския манастир]], където по-късно става монах под името Йосиф. След замонашването си учи в гръцкото училище в гр. [[Мелник]], на [[Атон]] и в [[Цариград]]. Бил е таксидиод в [[Разлог]] и [[Враца]], пътувал е до Влашко. Към 1817 г. вече заема длъжността скевофилакс на Рилския манастир. Между 1822 и смъртта си през 1860 г. той е почти несменяем игумен на манастира (преизбиран е 3 пъти и прекарва на тази длъжност 37 години). След големия пожар, изпепелил манастира през 1833 г., Йосиф организира неговото възстановяване (1833-1838), заради което получава прозвището Строителя. Организира две училища в манастира, където се изучават задължително гръцки и турски. Подготвя и откриването на духовна семинария (за целта е закупено място в с. Рила), но смъртта му осуетява това начинание. Неговите племенници йеромонах [[Кирил Рилски]] и йеромонах [[Никифор Рилски]] също са избирани за игумени на Рилския манастир.


==Литература==
==Литература==

* [[Неофит Рилски]], ''Свети Иван Рилски и неговият манастир''. София, 1879, с. 111, 121.


* Попов, Б. ''Трима многозаслужили игумени на Рилския манастир от гр. Батак''. София, 2001.
* Попов, Б. ''Трима многозаслужили игумени на Рилския манастир от гр. Батак''. София, 2001.

Версия от 11:43, 30 април 2007

Йосиф Строителя (светско име Димитър Паунов), български духовник, дългогодишен игумен на Рилския манастир.

Роден

Йосиф Строителя
игумен на Рилския манастир

Роден
Починал
ПогребанРилски манастир, Република България

Религияправославие

Биография

Димитър Паунов е роден в Батак в семейството на местния чорбаджия Паун, чийто прадядо е преселник от Разлог. На 12-годишна възрст е изпратен в Рилския манастир, където по-късно става монах под името Йосиф. След замонашването си учи в гръцкото училище в гр. Мелник, на Атон и в Цариград. Бил е таксидиод в Разлог и Враца, пътувал е до Влашко. Към 1817 г. вече заема длъжността скевофилакс на Рилския манастир. Между 1822 и смъртта си през 1860 г. той е почти несменяем игумен на манастира (преизбиран е 3 пъти и прекарва на тази длъжност 37 години). След големия пожар, изпепелил манастира през 1833 г., Йосиф организира неговото възстановяване (1833-1838), заради което получава прозвището Строителя. Организира две училища в манастира, където се изучават задължително гръцки и турски. Подготвя и откриването на духовна семинария (за целта е закупено място в с. Рила), но смъртта му осуетява това начинание. Неговите племенници йеромонах Кирил Рилски и йеромонах Никифор Рилски също са избирани за игумени на Рилския манастир.

Литература

  • Неофит Рилски, Свети Иван Рилски и неговият манастир. София, 1879, с. 111, 121.
  • Попов, Б. Трима многозаслужили игумени на Рилския манастир от гр. Батак. София, 2001.
  • Янев, Я. Батак и Възраждането. София, 2004, с. 25-26.