Научноизследователски институт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-fr}} => {{lang|fr}}
м {{цитат уеб/книга/периодика}} премахване на език-икона= / lang-icon=
Ред 5: Ред 5:
| publisher = Большая Советская энциклопедия
| publisher = Большая Советская энциклопедия
| accessdate = 17-07-2012
| accessdate = 17-07-2012
| lang = ru
| archiveurl = http://www.webcitation.org/674XqRLBe
| archiveurl = http://www.webcitation.org/674XqRLBe
| archivedate = 20 април 2012
| archivedate = 20 април 2012
| lang= ru
}}</ref>.
}}</ref>.


== История ==
== История ==

Версия от 02:48, 1 април 2019

Научноизследователски институт е самостоятелна организация, създадена специално за научни изследвания и развойна дейност[1].

История

Прецедент за използването на думата „институт“ на френски: l’institute, първоначално установяване (в лексиката до началото на XX век) след това учреждение — към организация, занимаваща се с научни изследвания, е създаден за първи път във Франция: Френски институт (на френски: Institut de France), открит на 25 октомври 1795 година и обединил няколко академии, разпуснати от Конвента през 1793 г.

Към края на XIX век, поради процесите на диференциация и интеграция в науката, на дневен ред излизат проблеми, чието решение се оказва не по силите на самотните учени, в чиито лаборатории и работилници са се създавали откритията на науката и техниката дотогава.

Решението на тези нови проблеми изисква обединяването на усилията на учени с различни специалности за колективен труд. Събрани под егидата на института, те разработват един конкретен проблем от различни страни, всеки в рамките на тясната си специалност, както и работят над фундаментални идеи, имащи значение за съответната област на знанието. Първите праобрази на съвременните научни институти, разработващи фундаментални проблеми, се появяват в областта на естествознанието — например френският Институт „Пастьор“ (основан на 4 юни 1887 година)[1].

Научноизследователските и развойните институти и лаборатории стават удобна организационна форма за оказване на финансова подкрепа от страна на държавата. Например през 1911 г. в Германия с тази цел е създадено Обществото на кайзер Вилхелм, обединяващо научноизследователските учреждения, лабораториите, метрологичните станции и др. То е предшественик на съществуващите днес Институти Макс Планк.


Източници

  1. а б ((ru)) Шейнин Ю. М. Научно-исследовательские институты // Большая Советская энциклопедия. Архивиран от оригинала на 20 април 2012. Посетен на 17-07-2012. (на руски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Научно-исследовательский институт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​