Дума (вестник): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м интервал; козметични промени
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 13: Ред 13:
| Издател =БСП
| Издател =БСП
| Редактор =
| Редактор =
| Главен редактор = и.д. главен редактор Таня Генева
| Главен редактор = Ивелин Николов
| Помощник-редактор =
| Помощник-редактор =
| Персонал =
| Персонал =

Версия от 22:08, 3 април 2019

Вижте пояснителната страница за други значения на Дума.

„Дума“
Информация
Начало4 април 1990
Цена0.50 лв.
ИздателБСП
Главен редакторИвелин Николов
Езикбългарски
Политическиляво
СедалищеПозитано 20


„Дума“ е съвременен български ляв всекидневник, в миналото официален вестник на Българската социалистическа партия. Редакцията се намира в сградата на БСП на „Позитано“ 20, София.

История

Първият брой на вестник „Дума“ излиза на 4 април 1990, макар това да не е едно истинско начало, тъй като дефакто в. „Дума“ е продължител на вестниците „Работник“, „Социалист“, „Работнически вестник“ и „Работническо дело“ (най-масовия по време на социализма вестник). Като такъв приемник в началото „Дума“ се схваща тясно в смисъла си на партиен вестник на БСП (подобно на ролята на „Работническо дело“ спрямо БКП). Днес издателите му твърдят, че вестникът е безпартиен.

В-к „Дума“ преживява много перипети на безпаричие и паузи в издаването. За пръв път спира през 1998 г., когато лидер на БСП е Георги Първанов. След колапса, вестникът е поет от Димитър Иванов, бивш шеф на отдел в политическата полиция преди промените. След като и той успява да докара вестника до фалит, „Дума“ отново спира за около 3 месеца през 2001. Димитър Иванов и част от стария екип се опитват да правят нов вестник - „Република“, но начинанието им се проваля. „Дума“ е възстановен от Петър Манджуков, близък до Първанов бизнесмен-милионер. Главен редактор на вестника става Вечеслав Тунев - бивш шеф на радиото по времето на Жан Виденов. След година и половина на поста го сменя Евгений Станчев, бивш главен редактор на в. „Поглед“ – издание на Съюза на българските журналисти. Станчев е главен редактор до юли 2007 г. След него за година и три месеца и.д. главен редактор е Александър Перпелиев, преди това зам. главен редактор на вестника. От началото на септември 2008 г. вестникът е поет от друга фирма, след като Манджуков се отказва от издаването му. Напуска и Перпелиев.

Най-силните години на издаване на вестника като тираж и популярност са веднага след 10 ноември 1989 г. и свалянето на комунистическия режим (свалянето на Тодор Живков от власт и т.н.). Тогава Дума излиза начело като глас на новите социалисти (предишни комунисти) и се конкурира с в. „Демокрация“, партийно издание на опозицията - СДС. С течение на времето популярността на вестника намалява, заедно с утихване на политическите страсти в страната. От 2009 г. до април 2015 г. издател на вестник "Дума" е бизнесмена Николай Малинов, който е и председател на Национално движение "Русофили". Под негово ръководство тиражът на вестника се срива до под 3000 бр. дневно.

Вестникът има и електронно издание онлайн, заедно с форум за дискусии, и възможност за коментар под статиите.

Наименование

Наименованието има по произход Ботевата „Дума“[1] (т.е. Вестник „Дума на българските емигранти“), смятана от издаващите вестника за „забравена от нашата журналистика“.В България се е издавал вестник "La Parole" на френски език-превежда се "Дума".

Освен това „Дума“ е кратко, ясно и съдържащо скъп за вестника символ“[1], както пояснява главният му редактор в началото на 1990-те години Стефан Продев.

Вижте също

Източници

Външни препратки