Артрит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 35: Ред 35:


== Природната медицина срещу артрита ==
== Природната медицина срещу артрита ==
Алтернативен начин за лечение на '''артрит''' /респ. [ревматизъм]/ са [[билки]]те, които са доказали своето благотворно въздействие при това заболяване от столетия. Според [Британската билкова фармакопея] /British herbal pharmacopoeia/ [[билки]]те, които се използват при [[подагра]], [[артрит]] и [[ревматизъм]] са [[репей]] и [[глухарче]]. Ефективността им се определя от начина на приложение и запазването на тяхната биологична активност. Те премахват кристалите на [[пикочна киселина|пикочната киселина]], като ги превръщат във водоразтворими и тогава те могат да напуснат организма. Съществуват хранителни добавки, които съдържат екстракти от тези растения.
Алтернативен начин за лечение на '''артрит''' /респ. [[ревматизъм]] / са [[билки]]те, които са доказали своето благотворно въздействие при това заболяване от столетия. Според [Британската билкова фармакопея] /British herbal pharmacopoeia/ [[билки]]те, които се използват при [[подагра]], [[артрит]] и [[ревматизъм]] са [[репей]] и [[глухарче]]. Ефективността им се определя от начина на приложение и запазването на тяхната биологична активност. Те премахват кристалите на [[пикочна киселина|пикочната киселина]], като ги превръщат във водоразтворими и тогава те могат да напуснат организма. Съществуват хранителни добавки, които съдържат екстракти от тези растения.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 06:19, 23 април 2019

Артрит
Ръце с ревматодоиден артрит.
Класификация и външни ресурси
МКБ-10M00-M25
МКБ-9710 -719
База данни
DiseasesDB
15237
База данни
MedlinePlus
001243
База данни
eMedicine
topic list
Мед. рубрики MeSHD001168
Артрит в Общомедия

Артрит (на старогръцки: ἄρθρονстава + на гръцки: -itisвъзпаление) е болест (поражение) на ставите. Може да е обикновен артрит или ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване. Протича в остри и хронични форми с поражение на една или няколко стави. Причините може да са многобройни – ревматизъм, травма, нарушение на обмяната на веществата и други.

Артритът е широко разпространено заболяване. Само в САЩ от него страдат 42 милиона души. Изходът е неблагоприятен, засега лечението може само да забави хода на заболяването, което може до доведе до парализа и инвалидност.

Най-често срещаният вид артрит е остеоартритът, означаван още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест.

Видове артрит

Мигриращ артрит

Представлява една от проявите на ревматизма.[1] Проявява се при повече от 50% от заболелите с ревматизъм, като се наблюдава често при ученическа възраст и засяга предимно големите стави – коленни, глезенни, лакътни и раменни.[1]

Ревматоиден артрит

Това заболяване е съвсем различно от ревматизма: то започва бавно и постепенно, без признаци на повишена температура.[1] Жените боледуват 3 пъти по-често от мъжете, като най-често се засягат малките пръсти на ръцете и краката, които са болезнени и подути.[1]

Ювенилен хроничен артрит

Проявява се при децата и може да засегне всички стави, освен тези в лумбалната област на гръбначния стълб.[1] Характерно е с тласъчното протичане с повишена температура, ситен обрив по кожата, увеличаване на лимфните възли и черния дроб, както и възпаление на ириса на окото.[1]

Артрит при подагра

Болният често се събужда от дълбок сън през нощта с усилващи се болки в основната фаланга на палеца на крака, който е зачервен, отекъл, и изключително болезнен.[1]


Природната медицина срещу артрита

Алтернативен начин за лечение на артрит /респ. ревматизъм / са билките, които са доказали своето благотворно въздействие при това заболяване от столетия. Според [Британската билкова фармакопея] /British herbal pharmacopoeia/ билките, които се използват при подагра, артрит и ревматизъм са репей и глухарче. Ефективността им се определя от начина на приложение и запазването на тяхната биологична активност. Те премахват кристалите на пикочната киселина, като ги превръщат във водоразтворими и тогава те могат да напуснат организма. Съществуват хранителни добавки, които съдържат екстракти от тези растения.

Вижте също

Източници

  1. а б в г д е ж д-р Илия Биволарски. Видео: Артрит – видове и лечение

Външни препратки