Мариана Коцева: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-publisher = (http://)(.*?)\| +publisher = \2|)
Редакция без резюме
Ред 24: Ред 24:


=== Образование ===
=== Образование ===
Средното си образование получава в [[Средни училища в Русе#МГ „Баба Тонка“|Математическа гимназия „Баба Тонка“]], [[Русе]]. През 1990 г. завършва магистърска степен по „Статистика“ в [[Университета за национално и световно стопанство]] в [[София]]. През 1995 г. става доктор по „Статистика и демография“ в [[УНСС]]. Обучението си продължава в [[Нюйоркски университет|Нюйоркския университет]] и [[Централноевропейски университет (Прага)|Централноевропейския университет]] в [[Прага]], [[Чехия]].
Средното си образование получава в [[Средни училища в Русе#МГ „Баба Тонка“|Математическа гимназия „Баба Тонка“]], [[Русе]]. През 1990 г. завършва магистърска степен по „Статистика“ в [[Университета за национално и световно стопанство]] в [[София]]. През 1995 г. става доктор по „Статистика и демография“ в [[УНСС]]. Обучението си продължава в [[Нюйоркски университет|Нюйоркския университет]] и [[Централноевропейски университет|Централноевропейския университет]] в [[Будапеща]], [[Унгария]].


Владее [[английски език|английски]] и [[руски език]].
Владее [[английски език|английски]] и [[руски език]].

Версия от 06:46, 26 април 2019

Мариана Коцева
български статистик
Родена

Националност България
Учила вУниверситет за национално и световно стопанство
Централноевропейски университет

Мариана Михайлова Коцева е български статистик и университетски преподавател.

Биография

Мариана Коцева е родена на 12 март 1967 г. в град Бяла, област Русе. Омъжена е, има 2 деца.[1]

Образование

Средното си образование получава в Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. През 1990 г. завършва магистърска степен по „Статистика“ в Университета за национално и световно стопанство в София. През 1995 г. става доктор по „Статистика и демография“ в УНСС. Обучението си продължава в Нюйоркския университет и Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Владее английски и руски език.

Научен и професионален път

Дълги години Коцева е доцент по икономика и асоцииран преподавател към УНСС. В периода 1998 – 2002 г. е била гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Професионалният ѝ опит включва и работа като съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на министерството на труда и заетостта на Сърбия.

Коцева оглавява НСИ в периода януари 2008 г. до април 2012 г.

През април 2012 г. Коцева печели конкурс и става специален съветник в статистическа служба към европейската комисияЕвростат. Две години по-късно, през юли 2014 г., тя става заместник генерален директор на Евростат.

От 1 януари 2017 г. оглавява европейската статистическа служба Евростат, поемайки поста от излезлия в пенсия генерален директор Валтер Радермахер, който заема поста от август 2008 г.[2]

Източници

  1. lukovit-news.com/ (в. „Луковитски новини“), 31 януари 2011. Посетен на 24 януари 2017.
  2. capital.bg, 24 януари 2017. Посетен на 24 януари 2017.