Тронхайм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 23: Ред 23:
}}
}}


'''Тро̀нхайм''' <ref>[[У:Н6|Наредба №6]]</ref> и '''Тро̀нхейм''' <ref>1.Енциклопедия А-Я, 1974 г., първо издание, БАН.{{br}}2.Енциклопедия А-Я, 1999 г., второ издание, БАН, намираща се също на сайта znam.bg</ref> ({{lang|no|Trondheim}}, [http://www.forvo.com/word/trondheim/ Звуков файл за произношението]) е [[град]] и [[община]] в Централна [[Норвегия]].
'''Тро̀нхайм''' <ref>[[У:Н6|Наредба №6]]</ref> и '''Тро̀нхейм''' <ref>1.Енциклопедия А-Я, 1974 г., първо издание, БАН.{{br}}2.Енциклопедия А-Я, 1999 г., второ издание, БАН, намираща се също на сайта znam.bg</ref> ({{lang|no|Trondheim}}, <ref>[http://www.forvo.com/word/trondheim/ Звуков файл за произношението]</ref>) е [[град]] и [[община]] в Централна [[Норвегия]].


== География ==
== География ==

Версия от 10:15, 29 април 2019

Тронхайм
Trondheim
— Град —
Знаме
      
Герб
Панорамен въздушен изглед от Тронхайм с река Ниделва
Панорамен въздушен изглед от Тронхайм с река Ниделва
Страна Норвегия
ФюлкеСьор-Трьонелаг
Площ57,49[1] km²
Население212 660 души (1 януари 2023 г.)
Официален сайтwww.trondheim.no
Тронхайм в Общомедия

Тро̀нхайм [2] и Тро̀нхейм [3] (на норвежки: Trondheim, [4]) е град и община в Централна Норвегия.

География

Зимен изглед от Тронхайм

Тронхайм е главен административен център на фюлке Сьор-Трьонелаг. Разположен е на брега на Норвежко море във фиорда Тронхаймсфьоден около устието на река Ниделва. Този старинен град е бил център на норвежката култура още в ранното Средновековие. Има жп гара и пристанище. Там се намира катедралата „Нидарос“, която се смята за най-значимата в Норвегия – образец на романската и готическата архитектура. Населението му е около 156 800 души към 1 януари 2008 г.

История

Основан е през 997 г. от крал Олаф I.

Спорт

Представителният футболен отбор на града носи името Русенборг БК. Тимът е с най-големи успехи сред норвежките футболни отбори. Той е единственият норвежки футболен отбор играл в групите на Шампионската лига. Вторият по популярност футболен отбор от града е Ранхайм Фотбал, който е базиран в едноименния квартал Ранхайм. Състезава се във второто ниво на норвежкия футбол Адеколиген. Други футболни отбори от града, които играят в третото ниво на норвежкия футбол са ФК Наду и Бюосен ИЛ.

Личности

Побратимени градове

Побратимените с Тронхайм са следните градове:

Източници

  1. www.ssb.no
  2. Наредба №6
  3. 1.Енциклопедия А-Я, 1974 г., първо издание, БАН.
    2.Енциклопедия А-Я, 1999 г., второ издание, БАН, намираща се също на сайта znam.bg
  4. Звуков файл за произношението

Външни препратки

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Норвегия-мъниче