Траяна (вокална група): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м категория
Ред 30: Ред 30:
==Награди==
==Награди==
Голямата награда на фестивала "Тракийска лира" през 1985 г.
Голямата награда на фестивала "Тракийска лира" през 1985 г.

[[Категория:Джаз]]

Версия от 15:36, 30 април 2019

Вокална група Траяна е българска акапелна формация, създадена през 80-те години на миналия век в Стара Загора. "Траяна" е създадена от композитора, цигулар, дългогодишен концертмайстор на Операта на Стара Загора Кирил Тодоров през 1985 г[1].

Във вокална група Траяна участват шестима певци:

  • Мариана Влаева,
  • Лиляна Дойчева,
  • Надя Тончева,
  • Асен Смирнов,
  • Апостол Гурков,
  • Трифон Лангазов.
Файл:1986 Trayana A Cappella Quintet Studio.jpg
1986 Trayana A Cappella Quintet Studio

Творчеството им е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод.

През 1989 г., след нови промени в състава, вече като квартет, певците от "Траяна" започват работа като вокална група към БНР в София и развиват още своята звукозаписна дейност. Репертоарът им се разширява и обогатява с нови, оригинални обработки, направени от Надя Тончева. От този период са сътрудничествата им с композиторите Александър Йосифов, Вячеслав Кушев, Красимир Кюркчийски и др.

Така групата присъства активно в музикалния живот и остава в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид[2].

Групата съществува в този си състав и вид до средата на 90-те години на миналия век. Възстановява дейността си по-късно.

„Траяна“ беше една школа за мен. Школа по дисциплина, издръжливост и професионализъм. Това, което правехме, е много трудно, не всеки може да се справи с това, което ние правехме. И това, което най-вече ценя от „Траяна“, е развиването на ансамбловото чувство. Това, което ни липсва на нас българите. Да работим, да живеем в ансамбъл и да се получава хармонично пеене от това. А това е важно, много е важно. Да си хем „тухла в стената“, хем да се получава общата хармония. Говоря за музиката, но е така и в живота, и в обществото. Всеки един е важен” – казва Надя Тончева от "Траяна"[3]

Днес съществува "Траяна глас" към ЦНКИ-Община Стара Загора с ръководител и вокален педагог Лиляна Дойчева от 1 януари 2015 година[4].


Източници


Награди

Голямата награда на фестивала "Тракийска лира" през 1985 г.