Лорд-адмирал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-en}} => {{lang|en}}
м Bot: Automated text replacement (-ref-en +икона|en)
Ред 20: Ред 20:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* {{ref-en}} [http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=68108 Глава ''The Admiralty''] на сайта ''Survey of London''
* {{икона|en}} [http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=68108 Глава ''The Admiralty''] на сайта ''Survey of London''


{{превод от|ru|Лорд-адмирал|75749515}}
{{превод от|ru|Лорд-адмирал|75749515}}

Версия от 13:54, 11 май 2019

Лорд-адмирал (на английски: Lord Admiral), или лорд върховен адмирал (Lord High Admiral), е висша държавна длъжност във Великобритания.

Лорд-адмиралът осъществява върховното командване на кралския флот, контролира състоянието на всички морски пристанища на държавата, заливите с навигация и крайбрежията. Назначава съдиите по морско право за граждански и наказателни дела.

История

Англия

В Кралство Англия длъжността на лорд-адмирала възниква около 1400 г. При крал Хенри VIII е създаден Морски съвет, който надзирава всички административни въпроси на кралския флот, а оперативното управление на флота остава за лорд-адмирала. От 1628 г., след убийството на Бъкингамския херцог Джордж Вилиърс, функциите на лорд-адмирала постепенно преминават към колективен орган – Комитета на лордовете-заседатели на Адмиралтейството, начело с първия лорд на Адмиралтейството, който едновременно с това е и член на правителството.

Шотландия

В Кралство Шотландия историята на института на лорд-адмирала започва от към началото на 15 век. Първоначално тази длъжност е наследствена за клана на графовете Ботвел, а по-късно – за херцозите Ленъкс. След обединението през 1707 г. на Англия и Шотландия функциите на лорд-адмирал на Шотландия преминават към лорд-адмирала на Великобритания, на който е подчинен вицеадмирал за Шотландия, имащ главно съдебни полномощия.

Великобритания

Започвайки от 1709 г. (с изключение на периода 1827 – 1828 г.), задълженията на лорда-адмирал на Великобритания постоянно се изпълняват от членовете на Адмиралтейския комитет.

През 1964 г. Адмиралтейството влиза в състава на Министерството на отбраната на Великобритания и комитетът е разпуснат, а церемониалната титла на лорд-адмирала се връща при короната. През 2011 г. кралица Елизабет II дава титлата лорд-адмирал на своя съпруг Филип, херцог на Единбург, в чест на неговия 90-годишен юбилей.

Вижте също

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лорд-адмирал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​