Нокът: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 5: Ред 5:
Основната функция е защита на крайните фаланги на пръстите от механични повреди. При животните ноктите служат за [[оръжие]], захващане по повърхности, хващане на плячка, ровене и др.
Основната функция е защита на крайните фаланги на пръстите от механични повреди. При животните ноктите служат за [[оръжие]], захващане по повърхности, хващане на плячка, ровене и др.


== Строеж на нокътя ==
== Строеж ==
Нокътят в по-голямата си част е ограден от [[кожа]], а само в предната му част е свободен и надраства пръста. Кожата, която го обикаля, надраства върху повърхността на нокътя, като свободната част трябва да се оформя периодично. Тази част се нарича [[кутикула]]. Нейната основна функция е да защити тази част от проникване на микроорганизми под кожата и така да се инфектира пръста. Тя няма нервни окончания и затова отрязването ѝ е безболезнено.


{|
Нокътят има тяло и корен. Коренът е задната му част намираща се под кутикулата. Малка част от корена може да се покаже и пред кутикулата. Тя е по-бледа и наподобява [[полумесец]]. От корена се изгражда нокътната пластинка. Тя е съставена от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е кератин – особен вид влакнест белтък с твърда структура, който участва и в изграждане на космите, рогата и копитата. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента [[сяра]]. Освен кератин ноктите съдържат 10-20% други компоненти, като вода и липиди (придаващи еластичност и блясък) и микроелементи, като [[калций]], [[хром]], [[фосфор]], [[селен]], [[цинк]] и [[желязо]], които придават здравина. Ноктите се нуждаят от кръв, хранителни вещества и кислород, за да растат нормално. Основата на нокътя, неговият живец, частта на делене на клетките се намира под кожата. Реално ние виждаме само около 2/3 от нокътя.
|[[Файл:Human nail anatomy.jpg]]
|<br>
# A – Нокътна пластина
# B – [[Лунула]] (''lunula'')
# C – Корен на нокътя
# D – Синус (''sinus'')
# E – Матрикс (''matrix'')
# F – Нокътно легло
# G – Живец, хипонихиум (''hyponychium'')
# H – Свободна част
|}

Нокътят в по-голямата си част е ограден от [[кожа]], а само в предната му част е свободен и надраства пръста, като свободната част трябва да се оформя периодично. Кожата, която го обикаля, надраства върху повърхността на нокътя. Тази част се нарича [[кутикула]]. Нейната основна функция е да защити тази част от проникване на микроорганизми под кожата и така да се инфектира пръста.

Нокътят има тяло и корен. Коренът е задната му част намираща се под кутикулата. Малка част от корена може да се покаже и пред кутикулата. Тя се нарича [[лунула]], по-бледа е и наподобява [[полумесец]]. От корена се изгражда нокътната пластинка. Тя е съставена от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е кератин – особен вид влакнест белтък с твърда структура, който участва и в изграждане на космите, рогата и копитата. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента [[сяра]]. Освен кератин ноктите съдържат 10-20% други компоненти, като вода и липиди (придаващи еластичност и блясък) и микроелементи, като [[калций]], [[хром]], [[фосфор]], [[селен]], [[цинк]] и [[желязо]], които придават здравина. Ноктите се нуждаят от кръв, хранителни вещества и кислород, за да растат нормално. Основата на нокътя, неговият живец, частта на делене на клетките се намира под кожата. Реално ние виждаме само около 2/3 от нокътя. Нокътната пластина няма нервни окончания и затова отрязването ѝ е безболезнено, но отрязването на цялата свободна част оставя чувствителният живец без защита.


== Растеж на ноктите ==
== Растеж на ноктите ==

Версия от 15:50, 12 май 2019

Нокти на пръстите на ръката

Нокът (на латински: unguis) се нарича роговото образувание с епидермисен произход, намиращо се на края на пръстите на човека и животните. Ноктите са видоизменено кожно образувание, изградено от кератин.

Функция

Основната функция е защита на крайните фаланги на пръстите от механични повреди. При животните ноктите служат за оръжие, захващане по повърхности, хващане на плячка, ровене и др.

Строеж


  1. A – Нокътна пластина
  2. B – Лунула (lunula)
  3. C – Корен на нокътя
  4. D – Синус (sinus)
  5. E – Матрикс (matrix)
  6. F – Нокътно легло
  7. G – Живец, хипонихиум (hyponychium)
  8. H – Свободна част

Нокътят в по-голямата си част е ограден от кожа, а само в предната му част е свободен и надраства пръста, като свободната част трябва да се оформя периодично. Кожата, която го обикаля, надраства върху повърхността на нокътя. Тази част се нарича кутикула. Нейната основна функция е да защити тази част от проникване на микроорганизми под кожата и така да се инфектира пръста.

Нокътят има тяло и корен. Коренът е задната му част намираща се под кутикулата. Малка част от корена може да се покаже и пред кутикулата. Тя се нарича лунула, по-бледа е и наподобява полумесец. От корена се изгражда нокътната пластинка. Тя е съставена от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е кератин – особен вид влакнест белтък с твърда структура, който участва и в изграждане на космите, рогата и копитата. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента сяра. Освен кератин ноктите съдържат 10-20% други компоненти, като вода и липиди (придаващи еластичност и блясък) и микроелементи, като калций, хром, фосфор, селен, цинк и желязо, които придават здравина. Ноктите се нуждаят от кръв, хранителни вещества и кислород, за да растат нормално. Основата на нокътя, неговият живец, частта на делене на клетките се намира под кожата. Реално ние виждаме само около 2/3 от нокътя. Нокътната пластина няма нервни окончания и затова отрязването ѝ е безболезнено, но отрязването на цялата свободна част оставя чувствителният живец без защита.

Растеж на ноктите

Нокторезачка

Ноктите растат постоянно, но по-бавно от косата. Ноктите на ръцете са по тънки и растат по-бързо от тези на краката. Ноктите не растат равномерно на всички пръсти, като тези на доминиращата ръка растат по-бързо. За една седмица космите на косата нарастват с 1 mm, а ноктите на краката с 0,25 mm. Пълното обновяване на нокътната пластинка се извършва за около половин година. Ноктите на жените растат по-бавно от на мъжете, освен по време на бременност, тъй като хормоналният баланс на организма в юношеска възраст, бременност и менструация влияе и на растежа на ноктите. Директното влияние върху нокътя, каквото се получава при постоянен натиск или при вредния навик на гризане на ноктите води до по-бързо нарастване. Забавянето на растежа на ноктите се получава с напредване на възрастта, както и при неполноценно хранене и поемане на по-малко мазнини, белтъчини и витамини или при нарушение в кръвообръщението и обмяната на веществата.

Заболявания

Врастване на нокът

Инфекции

Според доц. Жана Казанджиева[1] половината от нокътните дистрофии са причинени от гъбички, а останалите – от плесени, бактерии или други дерматологични заболявания.

Гъбичните инфекции са 18-40% от всички болести на ноктите. Гъбичките причиняват промяна в цвета, задебеляване и деформиране на ноктите. Днес се смята, че от това заболяване страда 16% от населението в Европа, като процентът на инфектираните се увеличава с възрастта. При хора над 70 години вероятността да бъдат заразени е 50%. Не всеки е предразположен към гъбична инфекция. Проучванията показват, че риск има най-вече при хора с нарушен имунитет, диабет и съдови нарушения на крайниците, както и излагането на продължителната влажна среда. Гъбичките засягат по-често ноктите на краката, поради по-бавния им растеж, по-лошото кръвоснабдяване и неподходящи обувки. Ноктите на ръцете също може да се инфектират, особено при често мокрене.

При гъбична инфекция ноктите губят лъскавината си и променят цвета си в кафяво, жълто или бяло. Нокътната плочка е трошлива, рони се или е силно задебелена.

Лечението е чрез специални противогъбични препарати и лакове за нокти. Съчетано с вътрешен прием на медикаменти при по:тежки случаи. Модерен метод е лечението чрез лазер.

Неспецифични заболявания

Състоянието на ноктите е показателно за здравословното състояние на целият организъм. Промените в тяхната нормална форма, повърхнина или растеж показват неблагоприятни процеси в тялото, известни от древността в много етноси и култури. Според американския дерматолог д-р Джулия Дзъ от Нюйоркския медицински център, ноктите подсказват 7 възможни проблема:[2]

Обезцветяване

Обезветяване или бледност сочи промяна в нокътната плочка. Появата им е свързана с ранно развитие на меланом на нокътната плочка. Препоръчва се преглед от онколог.

Пожълтяване

Жълтеникав оттенък се получава в начален стадий на псориазис, както и при възникващи проблеми с черния дроб.

Пожълтяването е свързано и с честата употреба на лак за нокти, който не позволява на нокътя „да диша“.

Сивеене

Сивеещите нокти са свързани с цианозата. Това състояние се получава при ниско ниво на хемоглобина или на кислорода в кръвта (хипоксия), заради проблеми с кръвообращението или дихателната система.

Левконихия

Малките бели петна по нокътя се наричат левконихия. Те са с различна форма и са обичайни при леки травми на нокътя, но показват и недостиг на цинк или калций в организма.

Хоризонтални бели ивици може да сочат и проблеми с бъбреците.

Набраздяване

Напречните бразди по плочките и малките вдлъбнатини по повърхността на ноктите подсказват продължителен стрес, нарушение в обмяната на веществата или травма на ноктите.

Надлъжни линии

Срещат се обикновено при възрастни хора в резултат на геронтологични изменения в организма, но при млади хора означава, че не приемат достатъчно течности.

Чупливост

Чупливи и разслояващи се нокти подсказват недостиг на витамините A, E и D, и минералите желязо и цинк. Същевременно алармират и за предстоящи проблеми с ендокринната и сърдечносъдовата система, както и вероятен диабет.

Източници