Ацеталдехид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бот: Козметични промени
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение етикет: премахнати източници/бележки
Ред 1: Ред 1:
Ацеталдехидът е карбонилно производно на въгледорода етан, в който един водороден атом е заменен с алдехидна група. По отношение на физични свойства етаналът (по номиклатурата на IUPAC) е безцветна течност с приятен мирис, чиято разтворимост във вода е неограничена. Етаналът участва главно в присъединителни реакции, но са характерни и заместителни с HCN, H2O, R-OH,R-NH2, NH3 и др. Характерно взаимодействие на етанала е присъединяването на водород, при което се получава етанол:
[[Файл:Acetaldehyde-2D-flat.svg|мини]]
CH3CHO + H2---> CH3CH2OH
'''Ацеталдехидът''', систематично наименование по IUPAC '''етанал''', е [[органично съединение]] с [[химическа формула|формула]] CH<sub>3</sub>CHO. Представлява безцветна течност с характерна миризма и температура на кипене 20,8<sup>0</sup>С. Разтворим във вода, [[етанол]] и [[Етер (химия)|етер]]. При окисляването му се получава [[оцетна киселина]], а при редукцията му – етанол. При взаимодействие на две молекули ацеталдехид се получава [[алдол]].
Ацеталдехидът участва и в качествени реакции за своето доказване:

CH3CHO + Ag2O---> CH3COOH + 2Ag
Естествено присъства в зрелите [[плод]]ове, [[кафе]]то и пресния [[хляб]] и се произвежда от [[растение|растенията]] при нормалната [[обмяна на веществата]] в тях. Вероятно е най-добре познат като веществото, което предизвиква [[махмурлук]].
Тази реакция се нарича сребърно огледало. Съществува и още една реакция за доказването му:

CH3CHO + 2Cu(OH)2---> CH3COOH + Cu2O + 2H2O
В химическата промишленост ацеталдехидът се използва като междинно вещество при производството на [[оцетна киселина]], [[оцетен анхидрид]], [[n-бутанол]], някои [[естер]]и и няколко други химикали.
В метаболизма на живите организми, етаналът изпълнява ролята на междинен метаболит. След приемане на етанол, който в сравнение с другите едновалентни алкохоли има минимална токсичност, той се доокислява до етанал, а той до оцетна киселина, която съответно се свързва с коензим А, образувайки ацетил коензим А, който в цикъла на Кребс се доокислява до въглероден диоксид и водород чрез поредица от реакции.

Поради факта че етаналът има приятен мирис,той се използва за производство на парфюми.
Само незначителни количества ацеталдехид съществуват в [[енол]]на форма, [[етенол]] с K<sub>eq</sub> = 6 × 10<sup>-5</sup>.<ref>{{икона|en}} March, J. “Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structures” J. Wiley, New York: 1992. ISBN 0-471-6010-2.</ref>

== Бележки ==
<div class="references-small"><references /></div>

{{органична химия-мъниче}}

[[Категория:Алдехиди]]

Версия от 10:21, 21 май 2019

Ацеталдехидът е карбонилно производно на въгледорода етан, в който един водороден атом е заменен с алдехидна група. По отношение на физични свойства етаналът (по номиклатурата на IUPAC) е безцветна течност с приятен мирис, чиято разтворимост във вода е неограничена. Етаналът участва главно в присъединителни реакции, но са характерни и заместителни с HCN, H2O, R-OH,R-NH2, NH3 и др. Характерно взаимодействие на етанала е присъединяването на водород, при което се получава етанол: CH3CHO + H2---> CH3CH2OH Ацеталдехидът участва и в качествени реакции за своето доказване: CH3CHO + Ag2O---> CH3COOH + 2Ag Тази реакция се нарича сребърно огледало. Съществува и още една реакция за доказването му: CH3CHO + 2Cu(OH)2---> CH3COOH + Cu2O + 2H2O В метаболизма на живите организми, етаналът изпълнява ролята на междинен метаболит. След приемане на етанол, който в сравнение с другите едновалентни алкохоли има минимална токсичност, той се доокислява до етанал, а той до оцетна киселина, която съответно се свързва с коензим А, образувайки ацетил коензим А, който в цикъла на Кребс се доокислява до въглероден диоксид и водород чрез поредица от реакции. Поради факта че етаналът има приятен мирис,той се използва за производство на парфюми.