Никола Войновски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м
Категория:Ботева чета
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо|
'''Никола Войновски''' е участник в националноосвободителното движение. Роден е на [[9 септември 1849]] г. в с. [[Бойковци]], Габровско. През 1876 г. завършва Одеското юнкерско (военно-пехотно) училище с чин поручик от руската армия. Определен е за военен ръководител на четата (200 души) на [[Христо Ботев]] във [[Влашко]]. На [[16 май 1876]] г. войводата Христо Ботев се качва от [[Гюргево]] с група четници на австрийския параход „[[Радецки]]”. Разделена на взводове и командвана от Войновски, четата с усилен марш се отправя на юг. На 18 май край с. [[Баница]] в местността [[Милин камък]] води първото си сражение и дава първите си жертви. Ръководството на четата решава да се отправи към Балкана. Призори на 20 май достигат Врачанския балкан, преследвани от башибозуци и редовна войска. Войновски разполага четата по стратегически най-целесъобразен начин на върховете Камарата, Купена и [[Околчица]] и при разразилото се сражение четниците не дават нито една жертва. Привечер Ботев загива. След убийството на Ботев, Войновски е избран за негов заместник и под негово ръководство четата води последния си бой в района на село [[Лютиброд]]. Остатъкът от дружината се разпада на части. С 15 души Войновски се добира до Троянския балкан. На [[13 юни 1856]] г. в района на с. [[Шипково]] четата е разбита окончателно. Никола Войновски е убит на [[15 юни 1876]] г. (28 юни - нов стил). В с.[[Чифлик]],община [[Троян]], има негов паметник.
име= Никола Войновски
| портрет= dot.png
| описание= български революционер
| наставка=
| роден-дата=[[9 септември]] [[1849]]
| роден-място=[[Бойковци]], [[България]]
| починал-дата=[[15 юни]] [[1876]]
| починал-място=[[Шипково]], [[България]]
}}

'''Никола Войновски''' е участник в националноосвободителното движение.

Роден е на [[9 септември]] [[1849]] г. в с. [[Бойковци]], Габровско. През 1876 г. завършва [[Одеса|Одеското]] юнкерско (военно-пехотно) училище с чин [[лейтенант|поручик]] от [[Русия|руската]] армия.

Определен е за военен ръководител на четата (200 души) на [[Христо Ботев]] във [[Влашко]]. На 16 май 1876 г. войводата Христо Ботев се качва от [[Гюргево]] с група четници на австрийския параход „[[Радецки]]”.

Разделена на взводове и командвана от Войновски, четата с усилен марш се отправя на юг. На 18 май край с. [[Баница]] в местността [[Милин камък]] води първото си сражение и дава първите си жертви. Ръководството на четата решава да се отправи към [[Стара планина|Балкана]].

Призори на 20 май достигат [[Враца|Врачанския балкан]], преследвани от [[башибозук|башибозуци]] и редовна войска. Войновски разполага четата по стратегически най-целесъобразен начин на върховете Камарата, Купена и [[Околчица]] и при разразилото се сражение четниците не дават нито една жертва. Привечер Ботев загива.

След убийството на Ботев Войновски е избран за войвода на четата и под негово ръководство тя води последния си бой в района на село [[Лютиброд]]. Остатъкът от дружината се разпада на части.

С 15 души Войновски се добира до [[Троян]]ския балкан. На 13 юни 1856 г. в района на с. [[Шипково]] четата е разбита окончателно. Никола Войновски е убит на 15 юни (28 юни по нов стил) 1876 г.

В с. [[Чифлик]], Община Троян, е издигнат паметник на Никола Войновски.

[[Категория:Ботева чета|Войновски]]

Версия от 10:52, 13 май 2007

Никола Войновски
български революционер

Роден
Починал

Никола Войновски е участник в националноосвободителното движение.

Роден е на 9 септември 1849 г. в с. Бойковци, Габровско. През 1876 г. завършва Одеското юнкерско (военно-пехотно) училище с чин поручик от руската армия.

Определен е за военен ръководител на четата (200 души) на Христо Ботев във Влашко. На 16 май 1876 г. войводата Христо Ботев се качва от Гюргево с група четници на австрийския параход „Радецки”.

Разделена на взводове и командвана от Войновски, четата с усилен марш се отправя на юг. На 18 май край с. Баница в местността Милин камък води първото си сражение и дава първите си жертви. Ръководството на четата решава да се отправи към Балкана.

Призори на 20 май достигат Врачанския балкан, преследвани от башибозуци и редовна войска. Войновски разполага четата по стратегически най-целесъобразен начин на върховете Камарата, Купена и Околчица и при разразилото се сражение четниците не дават нито една жертва. Привечер Ботев загива.

След убийството на Ботев Войновски е избран за войвода на четата и под негово ръководство тя води последния си бой в района на село Лютиброд. Остатъкът от дружината се разпада на части.

С 15 души Войновски се добира до Троянския балкан. На 13 юни 1856 г. в района на с. Шипково четата е разбита окончателно. Никола Войновски е убит на 15 юни (28 юни по нов стил) 1876 г.

В с. Чифлик, Община Троян, е издигнат паметник на Никола Войновски.