Ден на детето: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
уточняване на фактологията
Редакция без резюме
Ред 39: Ред 39:
[[Категория:Празници]]
[[Категория:Празници]]
[[Категория:Международни дни на ООН]]
[[Категория:Международни дни на ООН]]
[[Категория:Права на детето]]

Версия от 13:07, 5 октомври 2019

Отбелязване на Деня на детето в София, 1928 г. Източник: ДА „Архиви“

В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

Международен ден на децата

Международният ден на децата е на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). Веднага след това започва празнуването му в България на 8 май под патронажа на княгиния Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III. В България след преврата през 1944 новото му празнуване започва след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. При честването се придава силна политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Световен ден на децата

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Ден на децата в различните държави