Запорожка войска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Военна история на Украйна, ползвайки HotCat
Ред 10: Ред 10:
{{Превод от|ru|Войско Запорожское|19176408}}
{{Превод от|ru|Войско Запорожское|19176408}}


[[Категория:Военизирани организации]]
[[Категория:Военна история на Украйна]]
[[Категория:Запорожка Сеч|войска]]
[[Категория:Запорожка Сеч|войска]]

Версия от 15:11, 14 октомври 2019

Запорожката войска (на руски: Войско Запорожское, на украински: Військо Запорозьке) е военно-политическа организация на запорожките казаци начело с хетман (носещ званието хетман на Малорусия).

Възниква след въстанието на Богдан Хмелницки срещу полско-литовското управление в Украйна от 1648 г.

Под контрола на Запорожката войска по онова време се намира територията на днешна Северна и Централна Украйна. Много преди приемането на част от средноднепърските казаци на служба при полския крал през 1572 г. дивото поле на днепърското Запорожие („за-порожье“ – района „зад праговете на Днепър“) са заселени от свободни казаци, организирали се в подвижни военни отряди. Тези отряди именно са наричани Запорожка войска, а мястото на тяхното основно местонахождение е наричано Запорожка Сеч.

Постепенно Запорожката войска се транформира политически във военно-политическата организация Запорожка Сеч, а войската ѝ става помощен род войски на руските сухопътни сили за охрана на граничните райони и война срещу османци и кримски татари.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Войско Запорожское“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​