Светлана Алилуева: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 47: Ред 47:
Завръща се в СССР през 1984 г., като се установява в Грузия – родината на баща си. След по-малко от две години с разрешение на съветския ръководител Михаил [[Горбачов]] напуска Съветския съюз, заминава отново в САЩ и се отказва от съветско гражданство.
Завръща се в СССР през 1984 г., като се установява в Грузия – родината на баща си. След по-малко от две години с разрешение на съветския ръководител Михаил [[Горбачов]] напуска Съветския съюз, заминава отново в САЩ и се отказва от съветско гражданство.


Става известна с мемоарните си книги, в които разказва за баща си, семейството и родината. Публикувани са нейни преводи, издавани в СССР, САЩ,, Великобритания, Индия, Русия, Грузия.
Става известна с мемоарните си книги, в които разказва за баща си, семейството и родината. Публикувани са нейни преводи, издавани в СССР, САЩ, Великобритания, Индия, Русия, Грузия.


== Библиография ==
== Библиография ==

Версия от 20:29, 15 октомври 2019

Светлана Алилуева
съветска преводачка и мемоаристка
Алилуева през 1970 г.
Алилуева през 1970 г.

Родена
Починала
22 ноември 2011 г. (85 г.)

РелигияКатолическа църква
Руска православна църква
Националност СССР
 Великобритания
Работилапреводач, писател
Литература
Жанровемемоари
Семейство
БащаЙосиф Сталин
МайкаНадежда Алилуева
Братя/сестриЯков Джугашвили
Василий Сталин
Артьом Сергеев
СъпругГригорий Морозов
Юрий Жданов
Иван Сванидзе
Уилям Питърс
ДецаЙосиф Алилуев
Екатерина Жданова
Олга Питърс
Подпис
Светлана Алилуева в Общомедия
Светлана, 9-годишна, с баща си Йосиф Сталин през 1935 г.

Светлана Йосифовна Алилуева (на руски: Светла́на Ио́сифовна Алилу́ева; на грузински: სვეტლანა ალილუევა), родена Сталина[2][3], в емиграция Лана Питерс (на английски: Lana Peters), е съветски филолог (кандидат на филологическите науки), преводач, мемоарист.

Биография

Дъщеря е на съветския партиен и държавен ръководител Йосиф Сталин и втората му съпруга, Надежда Алилуева. Сталин се жени за Надежда Алилуева през 1919 г. Надежда се самоубива през 1932 г. Семейство Сталин има две деца. Синът им Василий (1921–1962) е военен летец през Втората световна война и заминава за фронта като капитан. Става генерал-майор (1946) и генерал-лейтенант (1950), командващ ВВС в Московския военен окръг. След смъртта на Йосиф Сталин е осъден и лежи в затвор 7 години. Приема фамилното име Джугашвили на Сталин (по рождение).

Светлана има бурен живот. През 1942 г., на 16 години, се влюбва в 40-годишния съветско-еврейски режисьор Алексей Каплер. Сталин е изключително несъгласен с тази връзка и по-късно Каплер е осъден на 10 години изгнание в град, близо до Арктическия кръг, вероятно заради тази история.

Светлана се жени два пъти. През 1944 година, когато е 18-годишна, Светлана се омъжва за съученика на нейния брат Григорий Морозов, също евреин, от когото е роден синът им Йосиф (1945). По собствените ѝ признания, въпреки че баща ѝ обичал внучето, така и не пожелал да види съпруга ѝ.

Бракът на Светлана и Григорий е разтрогнат през 1948 г. по разпореждане на Сталин. През 1949 година Светлана се омъжва за Юрий Жданов (син на партийния функционер Андрей Жданов), който осиновява сина от предишния ѝ брак. Ражда им се дъщеря Екатерина (1950). Синът Йосиф Алилуев завършва медицински факултет и работи като кардиолог. Публикувал е повече от 150 статии и монографии за болестите на сърцето. Никога не е давал интервюта и умира на 2 ноември 2008 г. в Москва.

Светлана Алилуева работи в Института за световна литература от 1956 г. Подобно на брат си променя името си, като приема през 1957 г. фамилията на майка си Алилуева. Пристига в Индия в края на 1966 г., съпровождайки праха на своя граждански съпруг (съжител) Браджеш Сингх. През 1967 година предизвиква бурен скандал заради несъгласието на посланика И. Бенедиктов тя да остане в страната и заявлението му, че тя повече няма да излезе от СССР.

Светлана иска политическо убежище в посолството на САЩ, след което емигрира в САЩ. Там през 1970 г. се омъжва за американския архитект Уилям Питърс, а след развода им през 1972 г. запазва новото си фамилно име Питърс и вече се представя като Лана Питърс. През 1982 г. се установява във Великобритания и получава британско поданство.

Завръща се в СССР през 1984 г., като се установява в Грузия – родината на баща си. След по-малко от две години с разрешение на съветския ръководител Михаил Горбачов напуска Съветския съюз, заминава отново в САЩ и се отказва от съветско гражданство.

Става известна с мемоарните си книги, в които разказва за баща си, семейството и родината. Публикувани са нейни преводи, издавани в СССР, САЩ, Великобритания, Индия, Русия, Грузия.

Библиография

  • Двадцать писем к другу (New York, Harper & Row, 1967)
  • Только один год (New York, Harper & Row, 1969), ISBN 0-06-010102-4
  • Книга для внучек: Путешествие на родину (New York, Liberty Publishing House, 1991)
  • Далёкая музыка (издадена през 1984 г. в Индия, а през 1992 г. в Москва)

Източници

  1. Lenta.ru: В России: В США умерла дочь Сталина, 29 ноября 2011.
  2. Бащиното фамилно име Сталина е сменено с майчиното Алилуева през септември 1957 г.
  3. Душечкина, Е.В. Светлана. Культурная история имени. СПб., Европейский университет в Санкт-Петербурге, 2007. ISBN 978-5-94380-059-7. с. 97.