Щати в САЩ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м Премахнати редакции на Нарния54 (б.), към версия на Ted Masters
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
'''Щат''' на [[Съединени американски щати|Съединените американски щати]] е една от 51 съставни политически единици, която споделя [[суверенитет]]а си с федералното правителство. Поради това [[Американец|американците]] са граждани както на САЩ като цяло, така и на [[Федерална република|федералната република]] на щата, в който имат постоянно жителство.<ref>{{cite web|last=Erler|first=Edward|title=Essays on Amendment XIV: Citizenship|url=http://www.heritage.org/constitution/#!/amendments/14/essays/167/citizenship|publisher=The Heritage Foundation}}</ref> Понятията за щатско гражданство и жителство са гъвкави и не се изисква разрешение за придвижване между щатите<ref>според Конституцията всеки гражданин на един щат се ползва с правата и привилегиите на останалите щати („The Citizens of each State shall be entitled to all Privileges and Immunities of Citizens in the several States.“) </ref>, с изключение на хора, на които е наложена съдебна възбрана (например осъдени, условно освободени предсрочно или деца на разведени родители със споделени родителски права).
'''Щат''' на [[Съединени американски щати|Съединените американски щати]] е една от 50 съставни политически единици, която споделя [[суверенитет]]а си с федералното правителство. Поради това [[Американец|американците]] са граждани както на САЩ като цяло, така и на [[Федерална република|федералната република]] на щата, в който имат постоянно жителство.<ref>{{cite web|last=Erler|first=Edward|title=Essays on Amendment XIV: Citizenship|url=http://www.heritage.org/constitution/#!/amendments/14/essays/167/citizenship|publisher=The Heritage Foundation}}</ref> Понятията за щатско гражданство и жителство са гъвкави и не се изисква разрешение за придвижване между щатите<ref>според Конституцията всеки гражданин на един щат се ползва с правата и привилегиите на останалите щати („The Citizens of each State shall be entitled to all Privileges and Immunities of Citizens in the several States.“) </ref>, с изключение на хора, на които е наложена съдебна възбрана (например осъдени, условно освободени предсрочно или деца на разведени родители със споделени родителски права).


[[Списък на щатите в САЩ по население|Щатите варират по население]] от малко под 600 000 (Уайоминг) до над 38 милиона души (Калифорния), а по размер от 3 140 km<sup>2</sup> (Род Айлънд) до 1 717 860 km<sup>2</sup> (Аляска). Четири щата използват в официалното си название вместо ''щат'' понятието ''общност'' ({{lang|en|commonwealth}}) като синоним на [[република]]. Това са [[Кентъки]],<ref>Third Constitution of Kentucky (1850), Article 2, Section 1 ''ff.'' Други пасажи в същата конституция обаче съдържат „щат Кентъки“.</ref> [[Масачузетс]],<ref>Constitution of the Commonwealth of Massachusetts, Preamble.</ref> [[Пенсилвания]],<ref>Constitution of Pennsylvania, Preamble.</ref> и [[Вирджиния]].<ref>The Hornbook of Virginia History, 4th ed., page 88.</ref> Всички те са били част от [[Тринадесет колонии|Тринадесетте колонии]] и са свързани силно с английското [[обичайно право]].
[[Списък на щатите в САЩ по население|Щатите варират по население]] от малко под 600 000 (Уайоминг) до над 38 милиона души (Калифорния), а по размер от 3 140 km<sup>2</sup> (Род Айлънд) до 1 717 860 km<sup>2</sup> (Аляска). Четири щата използват в официалното си название вместо ''щат'' понятието ''общност'' ({{lang|en|commonwealth}}) като синоним на [[република]]. Това са [[Кентъки]],<ref>Third Constitution of Kentucky (1850), Article 2, Section 1 ''ff.'' Други пасажи в същата конституция обаче съдържат „щат Кентъки“.</ref> [[Масачузетс]],<ref>Constitution of the Commonwealth of Massachusetts, Preamble.</ref> [[Пенсилвания]],<ref>Constitution of Pennsylvania, Preamble.</ref> и [[Вирджиния]].<ref>The Hornbook of Virginia History, 4th ed., page 88.</ref> Всички те са били част от [[Тринадесет колонии|Тринадесетте колонии]] и са свързани силно с английското [[обичайно право]].

Версия от 21:21, 26 декември 2019

Щат на Съединените американски щати е една от 50 съставни политически единици, която споделя суверенитета си с федералното правителство. Поради това американците са граждани както на САЩ като цяло, така и на федералната република на щата, в който имат постоянно жителство.[1] Понятията за щатско гражданство и жителство са гъвкави и не се изисква разрешение за придвижване между щатите[2], с изключение на хора, на които е наложена съдебна възбрана (например осъдени, условно освободени предсрочно или деца на разведени родители със споделени родителски права).

Щатите варират по население от малко под 600 000 (Уайоминг) до над 38 милиона души (Калифорния), а по размер от 3 140 km2 (Род Айлънд) до 1 717 860 km2 (Аляска). Четири щата използват в официалното си название вместо щат понятието общност (на английски: commonwealth) като синоним на република. Това са Кентъки,[3] Масачузетс,[4] Пенсилвания,[5] и Вирджиния.[6] Всички те са били част от Тринадесетте колонии и са свързани силно с английското обичайно право.

Всеки щат е разделен на административни единици, наречени най-често окръзи (на английски: county).[7] Само в Луизиана и Аляска те се наричат съответно енории (на английски: parishes) и боро (на английски: boroughs). В много случаи градовете са консолидирани със съответния окръг в една юрисдикция. Управлението на всеки щат се извършва според индивидуална за всеки щат конституция, всяка от които се основава на републиканските принципи и утвърждава принципа на разделение на властите – изпълнителна (губернатор, който е едновременно държавен и правителствен глава), законодателна (двукамарно щатско законодателно събрание) и съдебна.[8]

Отношенията между щатите и федерацията са уредени от американската конституция и конституциите на всеки щат, като отделните щати разполагат с редица права. Конституциите на щатите изброяват функциите, отстъпени на федералното правителство, и запазват за щатите всички останали – правосъдие, обществено образование, обществено здравеопазване, регулирането на вътрешнощатската търговия и щатския транспорт и инфраструктура. Всички тези сектори получават и федерално финансиране и са обект на регулация и на федерално ниво. С времето във федералната конституция са въведени поправки и общата тенденция е към централизация и увеличаване на ролята на федералното правителство.

Щатите и техните жители са представени в Конгреса на САЩ, който е двукамарен и се състои от Сенат и Камара на представителите. Всеки щат е представен от двама сенатори и от поне един народен представител, като допълнителният брой народни представители се определя пропорционално на населението според данните от последното преброяване на населението.[9] Освен това всеки щат има право да избере съответен брой електори за Избирателната колегия, която избира президента на САЩ. Броят на електорите е равен на общия брой сенатори и народни представители от този щат.[10]

Конституцията дава на Конгреса правото да приема нови щати в Съюза[11]. От основаването на САШ през 1776 г. броят на щатите нараства от първоначалните тринадесет до сегашните петдесет. Най-скоро са се присъединили Аляска и Хаваите – през 1959 г.

Конституцията мълчи по въпроса дали даден щат има право да се отдели от Съюза. Скоро след Гражданската война Върховният съд на САЩ в делото Texas v. White постановява, че един щат не може да се отдели едностранно.[12][13]

Списък на щатите в САЩ

Административно деление на САЩ
Административно деление на САЩ

В административно отношение САЩ се разделят на петдесет щата, един федерален окръг (Вашингтон) и няколко други територии.

Пощенски абревиатури, наименования и главни градове на щатите

Списъци

География

Градове

История

Култура

Население

Щати

Източници

  1. Erler, Edward. Essays on Amendment XIV: Citizenship // The Heritage Foundation.
  2. според Конституцията всеки гражданин на един щат се ползва с правата и привилегиите на останалите щати („The Citizens of each State shall be entitled to all Privileges and Immunities of Citizens in the several States.“)
  3. Third Constitution of Kentucky (1850), Article 2, Section 1 ff. Други пасажи в същата конституция обаче съдържат „щат Кентъки“.
  4. Constitution of the Commonwealth of Massachusetts, Preamble.
  5. Constitution of Pennsylvania, Preamble.
  6. The Hornbook of Virginia History, 4th ed., page 88.
  7. An Overview of County Government // National Association of Counties. Посетен на 25 април 2013.
  8. Frequently Asked Questions About the Minnesota Legislature // Minnesota State Legislature.
  9. Kristin D. Burnett. Congressional Apportionment (2010 Census Briefs C2010BR-08) // U.S. Department of Commerce, Economics and Statistics Administration.
  10. Elhauge, Einer R. Essays on Article II: Presidential Electors // The Heritage Foundation.
  11. Член IV, параграф 3, точка 1
  12. Aleksandar Pavković, Peter Radan, Creating New States: Theory and Practice of Secession, p. 222, Ashgate Publishing, 2007.
  13. Texas v. White 74 U.S. 700 (1868) // Justia.com.