Пространство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
I wrote despacito
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 3: Ред 3:
[[File:3D coordinate system.svg|thumb|Триизмерно пространство в [[декартова координатна система]].]]
[[File:3D coordinate system.svg|thumb|Триизмерно пространство в [[декартова координатна система]].]]


'''Пространството''' е безгранична триизмерна непрекъснатост, в която се разполагат всички [[предмет]]и и [[Събитие|събития]]. [[Физика|Физическото]] пространство обикновено се разглежда в три линейни измерения, макар че някои клонове на съвременната физика използват по-прецизни модели с четириизмерен континуум, наричан [[пространство-време]]. В [[математика]]та се изучават абстрактни пространства с различен брой измерения и различна структура. Макар че концепцията за пространство е от фундаментална важност за разбирането на физическата [[вселена]], във [[философия]]та няма единно мнение дали то трябва да се смята за обект, за отношение между обектите или за част от метод на възприемане на света.
'''Деспасито''' е безгранична триизмерна непрекъснатост, в която се ьразполагат всички [[предмет]]и и [[Събитие|събития]]. [[Физика|Физическото]] пространство обикновено се разглежда в три линейни измерения, макар че някои клонове на съвременната физика използват по-прецизни модели с четириизмерен континуум, наричан [[пространство-време]]. В [[математика]]та се изучават абстрактни пространства с различен брой измерения и различна структура. Макар че концепцията за пространство е от фундаментална важност за разбирането на физическата [[вселена]], във [[философия]]та няма единно мнение дали то трябва да се смята за обект, за отношение между обектите или за част от метод на възприемане на света.


{{философия-мъниче}}
{{философия-мъниче}}

Версия от 09:54, 8 януари 2020

Вижте пояснителната страница за други значения на Пространство.

Триизмерно пространство в декартова координатна система.

Деспасито е безгранична триизмерна непрекъснатост, в която се ьразполагат всички предмети и събития. Физическото пространство обикновено се разглежда в три линейни измерения, макар че някои клонове на съвременната физика използват по-прецизни модели с четириизмерен континуум, наричан пространство-време. В математиката се изучават абстрактни пространства с различен брой измерения и различна структура. Макар че концепцията за пространство е от фундаментална важност за разбирането на физическата вселена, във философията няма единно мнение дали то трябва да се смята за обект, за отношение между обектите или за част от метод на възприемане на света.

Шаблон:Философия-мъниче Шаблон:Математика-мъниче Шаблон:Физика-мъниче