Джо Елиът: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м без 'досега'
Ред 13: Ред 13:
| инструмент = вокал
| инструмент = вокал
| глас =
| глас =
| период_на_активност = [[1977]] – досега
| период_на_активност = [[1977]] –
| лейбъл =
| лейбъл =
| свързани_изпълнители = [[Деф Лепард]]<br/>[[Atomic Mass]]<br/>[[Cybernauts]]<br/>[[Down 'n' Outz]]
| свързани_изпълнители = [[Деф Лепард]]<br/>[[Atomic Mass]]<br/>[[Cybernauts]]<br/>[[Down 'n' Outz]]

Версия от 17:50, 12 януари 2020

Джо Елиът
Джо Елиът през 2008 година.
Джо Елиът през 2008 година.
Информация
ПсевдонимZeff
Роден
Джоузеф Томас Елиът
1 август 1959 г. (64 г.)
СтилГлем метъл
Хард рок
Инструментивокал
Активностот 1977 г.
Свързани изпълнителиДеф Лепард
Atomic Mass
Cybernauts
Down 'n' Outz
УебсайтИнтернет страница
Джо Елиът в Общомедия

Джо Елиът (на английски: Joe Elliott) е британски рок музикант – певец и композитор, роден през 1959 година. Името му става световноизвестно като вокалист на хеви метъл групата Деф Лепард. Той е единият от тримата музиканти, участвали в записите на всички албуми на групата.

Елиът е известен като голям почитател на английската глем рок група от 1970-те Мот дъ Хупъл (Mott the Hoople)[1][2], участвайки дори в страничен проект, наречен Down 'n' Outz – трибют група, изпълняваща предимно техни кавъри.

Биография

Роден е като Джоузеф Томас Елиът на 1 август 1959 година в град Шефийлд, Южен Йоркшър.[1][2] Завършва гимназията „Крал Едуард VII“ в родния си град. През 1977 година, той случайно се запознава с Пийт Уилис, който е член на местна рок група, наречена Atomic Mass. Разбирайки, че и двамата са музиканти, Пийт го представя на останалите членове на групата. Вследствие се провежда прослушване, при което Джо е харесан от останалите момчета и се присъединява към групата. По негово предложение, съставът сменя името си на „Deaf Leopard“ (глух леопард), което по-късно започват да изписват като „Def Leppard“, с тенденциозно променен правопис.

От 2017 г. Джо Елиът води предаването „The Joe Elliot Show“ по българското радио Z-Rock.[3]

Личен живот

В периода 1987 – 1997 година, Джо Елиът е женен за Карла Рамдани.[1] На 1 септември 2004 година, той сключва втори граждански брак с Кристин,[1] с която имат син, Файнли. През последните години семейството живее в района „Степасайд“ на ирландската столица Дъблин, където Джо е устроил в дома си и звукозаписно студио, наречено „Joe's Garage“ (гаражът на Джо).

Джо Елиът в България

На 4 юли 2008 година, Джо Елиът заедно с Деф Лепард изнасят съвместен концерт с Уайтснейк пред българската публика.[4] Това е първото и единствено гостуване на групата в България. Представлението се провежда на стадион Академик в София. Концертът е известен и с неприятен инцидент (спряло електрическо захранване в продължение на часове на македонската митница), довел до забавянето на камионите с оборудването на групите. Вследствие представлението на първата група в София започва към 23 часа. Деф Лепард излизат на сцената към 1 след полунощ.[5]

Дискография

С Деф Лепард

Източници

Външни препратки