Методи Чанев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Островчани; Добавяне на Категория:Родени в Острово, ползвайки HotCat
Ред 18: Ред 18:


До пенсионирането си Методи Чанев изпраща още няколко делегации с молба за даване права на македонските българи в Гърция и [[Сърбия]]. Той се оттегля на събранието през 1965 година в [[Торонто]] и получава титлата на почетен председател на МПО. Умира на 6 март 1974 година<ref>[http://www.macedonian.org/About/history_chaneff.asp История на МПО - „Методи Чанев заведе МПО във Вашингтон и Ню Йорк“] {{икона|en}} {{Dead link}}</ref>.
До пенсионирането си Методи Чанев изпраща още няколко делегации с молба за даване права на македонските българи в Гърция и [[Сърбия]]. Той се оттегля на събранието през 1965 година в [[Торонто]] и получава титлата на почетен председател на МПО. Умира на 6 март 1974 година<ref>[http://www.macedonian.org/About/history_chaneff.asp История на МПО - „Методи Чанев заведе МПО във Вашингтон и Ню Йорк“] {{икона|en}} {{Dead link}}</ref>.

== Външни препратки ==
* [http://strumski.com/biblioteka/?id=2323 "Речта на г. Методи Чанев. Председ. на Ц. К. на МПО по случай откриването на конгреса"], публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 27, бр. 1388, Индианаполис, САЩ, 30 септември 1953 година


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 08:07, 14 януари 2020

Методи Чанев
български общественик
Роден
Починал
6 март 1974 г. (81 г.)

Методи Д. Чанев е български общественик, пети по ред президент на централния комитет на Македонската патриотична организация.

Биография

Методи Чанев е роден в Острово, тогава в Османската империя. Емигрира в Канада през 1912 година. Скоро след това се мести в САЩ и работи в Индианаполис и Дейтън. Заедно със свой съселяни, отваря бакалница в Кантон, щата Охайо, а след това и своя собствена.

В началото на 20-те години става защитник на идеята за свободна и независима Македония. Основава местния клон на македоно-българските братства „Борис Сарафов“ и участва на първото събрание във Форт Уейн, на което се създава МПО[2]. Участва в комитета за финансова ревизия и е избран за член на централния комитет на МПО на конгреса в Сейнт Луис през 1942 година. След края на Втората световна война помага на пристигащите емигранти да се установят в САЩ и Канада.

През май и ноември 1946 е в състава на делегации на МПО, които поставят пред американските власти и чуждестранни дипломати въпроса за обединена и независима Македония, като обръщат специално внимание на ситуацията в егейския дял на областта. През ноември 1946 година делегацията, в която участва Чанев, провежда поредица от срещи в ООН.[3]

По времето, когато Методи Чанев става президент на МПО, съпругата му Венета е вече тежко болна. Той продължава да ръководи организацията, като постоянно се интересува от развитието на отделните ѝ клонове. Като президент на МПО, Методи Чанев участва дейно в изготвянето и публикуването на документ срещу гръцкото потисничество на българите в Македония през март 1956 година. Тогава Великобритания депортира кипърския епископ Макарий за опит да присъедини Кипър към Гърция. Централният комитет на МПО и делегатите на 35-я събор в Питсбърг излагат документи в защита на българите, останали в границите на Гърция, адресирано до Великобритания. Слециална делегация връчва документа на генералния секретар на ООН, а копия са изпратени до президента на САЩ, на много сенатори конгресмени, на представители на Великите сили и до повечето големи вестници и библиотеки в САЩ и Европа[4].

До пенсионирането си Методи Чанев изпраща още няколко делегации с молба за даване права на македонските българи в Гърция и Сърбия. Той се оттегля на събранието през 1965 година в Торонто и получава титлата на почетен председател на МПО. Умира на 6 март 1974 година[5].

Външни препратки

Бележки

  1. Metody Chaneff (1892 - 1974), взето от www.ancientfaces.com на 17 април 2012 г.
  2. Македонски Алманах, издава Ц.К. на МПО, редактор Петър Ацев, издание на "The Macedonian Tribune", Indianapolis, 1940, стр.313.
  3. Йовчева, Гита. Българските патриоти в САЩ, Канада и Австралия и Македонският въпрос на Парижката мирна конференция 1946-1947 година, Военноисторически сборник, година LХVІІІ, кн.3, май-юни 1999, с. 33-36, 38-42.
  4. Писмо срещу гръцкия натиск над българите в Македония, подписано от Методи Чанев ((en))
  5. История на МПО - „Методи Чанев заведе МПО във Вашингтон и Ню Йорк“ ((en)) [неработеща препратка]
Коста Попов Президент на МПО (1946 – 1965) Петър Ацев