Кръстьо Манчев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без измислици
Stahlgewitter (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 44: Ред 44:
{{СОРТКАТ:Манчев, Кръстьо}}
{{СОРТКАТ:Манчев, Кръстьо}}
[[Категория:Хора от община Цариброд]]
[[Категория:Хора от община Цариброд]]
[[Категория:Български комунисти]]
[[Категория:Български историци]]
[[Категория:Български историци]]

Версия от 15:52, 11 февруари 2020

Кръстьо Манчев
балканист
Роден
Кръстьо Геров Манчев
Починал
28 януари 2019 г. (92 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Учил вСофийски университет
Научна дейност
ОбластИстория

Кръстьо Геров Манчев е български историк, балканист.

Биография

Роден е на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродско, Западни покрайнини.

Бяга през 1949 година от Югославия в България и години наред работи в Димитровград като бригадир, тогава убеден комунист и антититовист. Завършва „История“ в Софийския университет. Специализира в ГДР и СССР.

Работи като учител по история в Симеоновград и като научен сътрудник в Института за балканистика при БАН.[1] Автор е на редица книги за историята на балканските народи.

По случай представянето на новата си книга „Кървавият край на Югославия“ (изд. „Парадигма“) дава интервю за пресата на 13 ноември 2009 г.[2] В интервюто професорът изказва оспорвани становища, като ги обяснява:

  • (В Северна Македония) ...мнозинството са македонци...
  • (За Баташкото клане): Макгахан... е дошъл тук да описва и просто е преувеличил – изклани били 5000 души на дръвник.
  • ...защо тия батачани са били в църквата?... Защо четата на поп Харитон се крие в Дряновския манастир?... В Османската империя е имало религиозна толерантност... В Османската империя не е било допустимо мюсюлманин да влиза в християнска църква.
  • Не го наричам турско робство. Знаете ли какво е робство? Роб е този, който е собственост на някого... В Османската империя такова нещо не е имало.
  • (За понятието „турско робство“): Ние тази [Османска] империя сме я възприели според пропагандата, която са развили нашите възрожденци. Тогава те са искали да направят държава и затова развиват такава антитурска пропаганда, а ние сме взели това за чиста монета.

Въпреки че професорът ги обяснява, някои изказани от учения становища са критикувани от крайни националистически позиции заради стереотипи по историята на страната, вероятно и с политически цели.[3]

Източници

  1. Чолов, Петър. „Български историци (биографично-библиографски справочник)“. АИ „Проф. Марин Дринов“, ISBN 954-430-401-0, 1999, второ издание.
  2. „Проф. Кръстьо Манчев: Баташкото клане е било практически невъзможно. Не е имало турско робство“, Иван Атанасов, 13.11.2009
  3. „Баташкото клане отново разбуни духовете“, Марина Петрова, „Янтра днес“, 09.07.2010 г.