Планиница (област Бургас): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м 4-цифрени числа без интервал; козметични промени
Редакция без резюме
Ред 11: Ред 11:
}}
}}


'''Планиница''' е [[село]] в Югоизточна [[България]]. То се намира в [[община Руен]], [[област Бургас]].
'''Планѝница''' е [[село]] в Югоизточна [[България]], [[община Руен]], [[област Бургас]].


== География и население ==
== География и население ==
Селото се намира във северната част на общината. С площ на землището 17,396 km² селото е на 3-то място по големина в община Руен (след с. Люляково и с. Руен).
Село Планиница е разположено в Източна [[Стара планина]], по южния склон на [[Върбишка планина]] в най-източната ѝ част, около 3 km на запад-северозапад от село [[Дъскотна]], около 1,5 km северно от река [[Луда Камчия]] и в централната си част около 100 – 120 m по-високо от реката. С площ на землището 17,396 km² селото е на 3-то място по големина в община Руен (след селата Люляково и Руен).


През Планиница минава общински път – в границите на селото негова главна улица, разклоняващ се в източния край на селото на два пътя – ''източен'' през село [[Вишна (село)|Вишна]] към връзка с третокласния [[Републикански път III-208]], който ''на север'' води през селата [[Билка (село)|Билка]], [[Аспарухово (област Бургас)|Аспарухово]] и [[Комунари]] към град [[Дългопол]], а ''на юг'' – през село [[Дъскотна]] към град [[Айтос]], с отклонение по третокласния [[Републикански път III-2085]] към село Руен, и ''югоизточен'' – водещ директно към село Дъскотна. На запад общинският път от Планиница води през село [[Рупча]] към село [[Люляково]], в което прави връзка с третокласния [[Републикански път III-7305]].
Населението е близо 1883 души, което прави селото 2-ро по големина на населението село в община Руен.


Населението на Планиница<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=3646&ezik=bul Справка за населението на с. Планиница, общ. Руен, обл. Бургас]</ref> наброява 1012 души към [[1934]] г., 1620 към [[1985]] г. и1418 към [[2018]] г.
Етническият състав е: 100% турци.

При преброяването на населението към 1 февруари 2011 г., от обща численост 1549 лица, за 1394 лица е посочена принадлежност към „[[Турци в България|турска]]“ ''етническа група'' и за останалите не е даден отговор.<ref>[http://pop-stat.mashke.org/bulgaria-ethnic-loc2011.htm Етнически състав на населението на България – 2011 г., Планиница, община Руен]</ref>


== История ==
== История ==
Ред 30: Ред 32:


<!-- === Кухня === -->
<!-- === Кухня === -->

== Източници ==
<references />


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 14:38, 14 февруари 2020

За другото българско село вижте Планиница (област Перник).

Планиница
Общи данни
Население1390 души[1] (15 март 2024 г.)
79,9 души/km²
Землище17,396 km²
Надм. височина228 m
Пощ. код8565
Тел. код05949
МПС кодА
ЕКАТТЕ56647
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Руен
Ахмед Мехмед
(ДПС; 2023)
Кметство
   кмет
Планиница
Осман Хюсеинов
(ДПС)
Планиница в Общомедия

Планѝница е село в Югоизточна България, община Руен, област Бургас.

География и население

Село Планиница е разположено в Източна Стара планина, по южния склон на Върбишка планина в най-източната ѝ част, около 3 km на запад-северозапад от село Дъскотна, около 1,5 km северно от река Луда Камчия и в централната си част около 100 – 120 m по-високо от реката. С площ на землището 17,396 km² селото е на 3-то място по големина в община Руен (след селата Люляково и Руен).

През Планиница минава общински път – в границите на селото негова главна улица, разклоняващ се в източния край на селото на два пътя – източен през село Вишна към връзка с третокласния Републикански път III-208, който на север води през селата Билка, Аспарухово и Комунари към град Дългопол, а на юг – през село Дъскотна към град Айтос, с отклонение по третокласния Републикански път III-2085 към село Руен, и югоизточен – водещ директно към село Дъскотна. На запад общинският път от Планиница води през село Рупча към село Люляково, в което прави връзка с третокласния Републикански път III-7305.

Населението на Планиница[2] наброява 1012 души към 1934 г., 1620 към 1985 г. и1418 към 2018 г.

При преброяването на населението към 1 февруари 2011 г., от обща численост 1549 лица, за 1394 лица е посочена принадлежност към „турскаетническа група и за останалите не е даден отговор.[3]

История

Прогнозата се основава на създаването на селото преди 500 години. Според слуховете, половината от селото, които са се емигрирали от Караманоглу Бейлиги. Селото е било там, където сега използват това място като нива. През следващите години селото се е преместило там, където е сега (с 2 km). По това време християни и мюсюлмани са живели на едно и също място. Мюсюлманите са се заселили в сегашното равнище на селото, след като не са харесали условията на живот. Хората, които са стигнали първи до селото, са били там, където се намира на около фонтана в центъра на джамията на селото сега. Разбира се, в тези години в селото има много камъни и чакъл, защото той е планински терен. „Джебеллик“ е първото име на селото, което значи планинска и камениста земя. По-късно е наречен от народа със сегашното му име „Чепелдже“, или Планиница. Това е единственото известно име на селото. През ловния сезон ловците от село Скалак са дошли да пият вода от чешмата в селото и така водата им е харесала и започнали да се хвалят на всички, че тук водата е прясна. И така във селото започнали да идват мигранти от другаде. С течение на годините населението на селото нараснало.

Други

В региона селото е известно с отглеждане на зеле, тютюн и краставички.

Има футболен отбор, който предимно се състои от млади момчета от селото. Отбора се е състезавал в А-окръжна група няколко пъти, в участията си в Б-окръжна отбора винаги е бил първенец.


Източници

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България