Богатството на народите: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-en}} => {{lang|en}}
м Поправка на правописни грешки от списък в Уикипедия:AutoWikiBrowser/Typos
Ред 35: Ред 35:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://metalibri.incubadora.fapesp.br/portal/authors/AnInquiryIntoTheNatureAndCausesOfTheWealthOfNations ''An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations''] at MetaLibri Digital Library (PDF format)
* [http://metalibri.incubadora.fapesp.br/portal/authors/AnInquiryIntoTheNatureAndCausesOfTheWealthOfNations ''An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations''] at MetaLibri Digital Library (PDF format)
* [http://www.gutenberg.org/etext/3300 Пълен текст на ''Богаството на народите''] (на [[английски език|английски]])
* [http://www.gutenberg.org/etext/3300 Пълен текст на ''Богатството на народите''] (на [[английски език|английски]])


[[Категория:Икономически книги]]
[[Категория:Икономически книги]]

Версия от 21:08, 16 февруари 2020

Изследване върху природата и причините за богатството на народите
An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations
АвторАдам Смит
Първо издание1776, г.
Шотландия
ИздателствоУ. Строун и Т. Кадел, Лондон
Оригинален езикАнглийски
ЖанрИкономика
Изследване върху природата и причините за богатството на народите в Общомедия

„Богатството на народите” (на английски: The Wealth of Nations) е най-известният труд на британския икономист и философ Адам Смит.

В него той за първи път застъпва дедуктивния метод, който тръгва от природата на човека, неговите егоистични мотиви, които управляват общественото производство. Прилага с успех индуктивния метод, започвайки с отделни съществени подробности, от които извежда общи заключения. Служи си с емпирично – описателния метод – изхождайки от външното, емпирично изследване и описание, категоризира и изследва явленията и процесите в икономиката. По този начин, редувайки различни методи, обяснява едни и същи процеси.

Смит свързва истинското богатство не с парите, а с жизнения стандарт на домакинството. Философията на Смит следва основните положения на трудовата теория за стойността. Заедно с това, той разкрива основите на доходите от факторите за производство. Внимание заслужават два възгледа. За личните интереси на индивида, Смит взема за начало на системата произвеждащия индивид, при който главният мотив е егоистичният интерес. Чрез умелото съчетаване на различни интереси, хората спомагат за развитието на обществото. Във връзка с първия мотив е и вторият мотив за „невидимата ръка”, тоест когато индивидът „има предвид собствената си изгода, бива насочван от невидима ръка, да съдейства за една цел, която съвсем не е влизала в неговите намерения”. Това ще рече, че ако на хората се даде икономическа свобода на действие, те заедно с преследването на своите интереси ще умножат както индивидуалното, така и общественото богатство.

„Богатството на народите” се състои от пет книги.

  • Първата книга разглежда разделението на труда и пазара, теориите за стойността, същността на парите, цената, работната заплата, печалбата, рентата и пр.
  • Втората книга анализира същността и делението на капитала на основен и оборотен, видове капитал, парите като форма на проявление на капитала и паричното обращение и на възпроизводството на обществения продукт.
  • Третата разглежда икономическата политика като фактор за нарастване на богатството.
  • Четвъртата книга разглежда различните теории за стопанската политика.
  • Петата критикува недостатъците на феодалната данъчна система и показва принципите, върху които да се изгражда капиталистическата данъчна система.

Външни препратки