Ханс Франк: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без   интервал
званието "доктор хонорис кауза" на СУ - отнето вчера
Ред 40: Ред 40:
Осъден от трибунала на [[Смърт чрез обесване]], за [[Престъпления срещу човечеството]] и [[Военни престъпления]]. [[Присъда]]та е изпълнена на[[16 октомври]] [[1946]] година.
Осъден от трибунала на [[Смърт чрез обесване]], за [[Престъпления срещу човечеството]] и [[Военни престъпления]]. [[Присъда]]та е изпълнена на[[16 октомври]] [[1946]] година.


Д-р Ханс Франк е [[доктор хонорис кауза]] на [[Софийски университет|Софийския университет]].<ref>{{cite book |last= Кацаров |first= Константин |authorlink= Константин Кацаров |title= 60 години живяна история |year= 1970, швейцарско издание |publisher= ИК „Прозорец“ }}</ref>
През 1933 година д-р Ханс Франк е избран за "[[доктор хонорис кауза]] на правните науки" на [[Софийски университет|Софийския университет]].<ref>{{cite book |last= Кацаров |first= Константин |authorlink= Константин Кацаров |title= 60 години живяна история |year= 1970, швейцарско издание |publisher= ИК „Прозорец“ }}</ref> Неговото почетно звание, заедно със званията на още трима нацисти Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш, е отнето на 26 февруари 2020 година с решение на Академичния съвет на СУ след обръщение от общественичката [[Леа Коен]], председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. <ref>[https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/akademichniyat_s_vet_vze_reshenie_da_otneme_pochetnoto_zvanie_doktor_honoris_kauza_na_hans_frank_bernhard_rust_edvald_robert_valentin_fon_masov_i_eduard_kolraush Академичният съвет взе решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш], Уебсайт на Софийски университет, 26 февруари 2020</ref>


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 09:57, 27 февруари 2020

Ханс Франк
Hans Frank
германски политик

Роден
Починал

РелигияКатолическа църква
Учил вМюнхенски университет
Право
Членува вНСДАП
Семейство
Подпис
Ханс Франк в Общомедия

Д-р Ханс Франк (на немски: Hans Frank), (1900 – 1946) е германски политик. Ханс Франк е генерал-губернатор на Полша по време на Втората световна война. Осъден е на смърт на Нюрнбергския процес.

Биография

Франк е роден в Карлсруе на 23 май 1900 г. и постъпва в немската армия през 1917 г. Служи във фрайкорпса и се присъединява към Германската работническа партия през 1919 г., ставайки член на НСДАП (националсоциалистическата немска работническа партия) през 1927 г. Франк учи право и взема последния си държавен изпит през 1926 г. Назначен е за личен правен съветник на Хитлер. Избран е в Райхстага през 1930 г., а през 1933 г. е назначен за министър на правосъдието на Бавария. Той ръководи Националсоциалистическата асоциация на юристите и е президент на Академията за германско право от 1933 г. Франк не одобрява извънсъдебните убийствата – в Дахау и в Нощта на дългите ножове. От 1934 г. е министъра на Райха без портфейл.

Генерал-губернатор

виж също Мадагаскарски план, Еврейска полиция и Синя полиция

През септември 1939 г. Франк е назначен за Началник на администрацията при Герд фон Рундщет в Полша. След разделянето на Полша, от 26 октомври 1939 г. Франк е генерал-губернатор на окупираните полски територии (Generalgouverneur für die besetzten polnischen Gebiete), т.е. началник на генералното управление, администрирало онези полски земи, които не са пряко включени в Германия (ок. 90 000 км² от общо 170 000 км², които Германия придобива). Получава есесовския чин Обергрупенфюрер.

Франк ръководи сегрегацията на евреите в гета (еврейски квартали) и използването на полските цивилни лица като „принудителен и задължителен“ труд. През 1942 г. губи своя авторитет извън Полша, тъй като подразва Хитлер с поредица от речи в Берлин, Виена, Хайделберг и Мюнхен, а и поради сблъсък за властта с Фридрих Вилхелм Крюгер (държавния секретар за сигурността – началник на СС и на полицията в Полша). Но всъщност Крюгер е този, който е заменен – с Вилхелм Копе. Франк по-късно твърди, че унищожаването на евреите е изцяло контролирано от Хайнрих Химлер и СС и че той, Франк, разбрал за унищожителните лагери в Полша чак в началото на 1944 г. По време на управлението си като генерал-губернатор Франк изпраща молби за оставка до Хитлер 14 пъти. Франк бяга от Полша през август 1944 г.

Нюрнбергски трибунал

Франк е пленен от американски войници на 4 май 1945 г. близо до Берхтесгаден. Впоследствие той е един от главните обвиняеми на Международния военен трибунал в Нюрнберг. По време на процеса той става католик.

Осъден от трибунала на Смърт чрез обесване, за Престъпления срещу човечеството и Военни престъпления. Присъдата е изпълнена на16 октомври 1946 година.

През 1933 година д-р Ханс Франк е избран за "доктор хонорис кауза на правните науки" на Софийския университет.[1] Неговото почетно звание, заедно със званията на още трима нацисти Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш, е отнето на 26 февруари 2020 година с решение на Академичния съвет на СУ след обръщение от общественичката Леа Коен, председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. [2]

Източници

Външни препратки