Артюр Рембо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (- До тогава + Дотогава )
м Общи промени
Ред 65: Ред 65:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
{{commonscat-inline|Category:Arthur Rimbaud}}
{{commonscat-inline|Category:Arthur Rimbaud}}
* {{икона|en}} [http://books.google.com.tr/books?id=o6Usg1eM9HUC&printsec=frontcover&hl=tr#v=onepage&q&f=false THE QUIET LIFE A collection of photos and drawings of Arthur RİMBAUD Edited by Beyaz Arif AKBAS Yalnizgoz BOOKS/Edirne 2011 USA ISBN-13: 9781468018011 ]
* {{икона|en}} [http://books.google.com.tr/books?id=o6Usg1eM9HUC&printsec=frontcover&hl=tr#v=onepage&q&f=false THE QUIET LIFE A collection of photos and drawings of Arthur RİMBAUD Edited by Beyaz Arif AKBAS Yalnizgoz BOOKS/Edirne 2011 USA ISBN-13: 9781468018011]
* {{Gutenberg author |id=Rimbaud,+Arthur | name=Arthur Rimbaud}}
* {{Gutenberg author |id=Rimbaud,+Arthur | name=Arthur Rimbaud}}
* {{Моята библиотека автор|arthur-rimbaud|Артюр Рембо}}
* {{Моята библиотека автор|arthur-rimbaud|Артюр Рембо}}

Версия от 18:28, 8 март 2020

Артюр Рембо
Arthur Rimbaud
френски поет

Роден
Починал
10 ноември 1891 г. (37 г.)
ПогребанШарлевил-Мезиер, Франция

Религиякатолицизъм
Националност Франция
Работилпоет
Литература
Период1869–1873
Жанровестихотворение, стихотворение в проза
Направлениесимволизъм
Течениесимволизъм
Известни творби„Пияният кораб“
ПовлиянШарл Бодлер, Виктор Юго, Пол Верлен
ПовлиялБоб Кауфман, Хенри Милър, Алън Гинсбърг, Дилън Томас, Уилям Бъроуз, Джак Керуак, Пати Смит и др.
Семейство
Съпруганяма
ПартньорПол Верлен[1]

Подпис
Уебсайт
Артюр Рембо в Общомедия

Артюр Рембо (на френски: Arthur Rimbaud) е френски поет, един от най-великите представители на първото поколение френски символисти.

Биография

Артюр Рембо е роден на 20 октомври 1854 г. в Шарльовил-Мезиер, Франция. Баща му, Фредерик Рембо, е морски капитан, а майка му Виали Кюиф е консервативна и деспотична – била принудена да отглежда четирите си деца след като съпруга ѝ ги напуска.

Артюр започва да се интересува от литература в юношеските си години, а първите си опити в областта на литературата прави на 15-годишна възраст. След неколкократно пребиваване в Париж, той решава да се установи там за постоянно. Това става възможно след като изпраща едно от най-известните си стихотворения „Пияният кораб“ на Пол Верлен, който му помага да влезе в средите на парижката бохема.

Верлен, който бил заинтригуван от Рембо, изпратил писмо, което гласяло: „Ела, скъпа велика душа. Ние те чакаме; желаем те“; този текст бил придружен от еднопосочен билет за Париж. Рембо пристигнал късния септември 1871 г. и живял за кратко в дома на Верлен. Верлен, който бил женен за 17-годишната, тежко бременна Матилда Мауте, скоро напуснал работа и започнал да пие.

Рембо и Верлен започнали краткотрайна и пламенна афера. Докато Верлен имал и предишни хомосексуални преживявания, не е известно дали това е първата такава за Рембо. Докато били заедно те водели див, безделнически живот, подправен с абсент и хашиш.

Следва почти едногодишен период на всекидневни запои. Приятелството с Верлен му позволява да води сравнително независим живот, въпреки че всички разходи се поемат от почти 10 години по-възрастният поет. 1873 г. се оказва съдбоносна за Рембо. След препирни с Верлен идва период на дълго странстване между Лондон, Шарльовил-Мезиер и Брюксел. Именно в белгийския град след пореден опит за подобряване на взаимоотношенията си двамата поети до такава степен изпадат в афектно състояние, че Верлен стреля по Рембо и го ранява в ръката. Верлен е подведен по отговорност, а Рембо лекува леката си рана в болница.

През 1874 г. се сближава с Жерменом Нуво и няколко месеца живеят заедно в Англия. След тази случка започва вторият период от неговия живот – на безкрайни странствания в държави от три континента-посещава Дания и Швеция през 1877, а през 1878 работи в Кипър за една френска фирма. През 1879 г.се завръща в родния си град като помага на свои роднини като работи във фермата им. Занимава се с всичко друго, но не и с литература. През 1891 г. е намерен тумор в десния му крак и бива парализиран. В болницата в Марсилия кракът му е ампутиран. Налага се пак да го приемат по-късно в болницата, където на 10 ноември 1891 г. умира. Когато умира всички са го познавали като търговец, занимаващ се с полулегален бизнес с оръжие.

В литературата Рембо бива оценен едва десетилетия по-късно. Смята се, че е един от най-талантливите продължители на някои от поетическите принципи на Бодлер. Приживе не издава стихосбирка.

Произведения

  • Poésies
  • Le bateau ivre (1871)
  • Les illuminations (1872)
  • Une Saison en Enfer (1873)
  • Lettres

Външни препратки

За него
  1. Пистолет, из которого был ранен Рембо, продан за 430 тысяч евро // 30 ноември 2016 г. Посетен на 12 май 2021 г. (на руски)