.bg

от Уикипедия, свободната енциклопедия

.bg е домейнът от първо ниво, създаден през 1991 година, предназначен за България. Услугите по регистрация се извършват от фирма „Регистър.бг“ (до 2001 г. от „Цифрови системи“).

История[редактиране | редактиране на кода]

През месец септември 2006 година „Регистър.БГ“ въвежда в експлоатация напълно автоматизирана регистрационна система и нови правила за регистрация.[1] Подобренията от преди действащата система са: пълна автоматизация, разделяне на функциите на регистър и регистратори, разширяване на адресното пространство чред поддомейни на .bg, формализиране и опростяване на процедурата за регистрация, въвеждане на нови технологии като сертификати за цифров подпис,[2] он-лайн разплащания, DNSSEC, IDN, намаляване цената на услугата.

.bg е домейнът, в който използването на DNSSEC е най-масово.[3] В BG могат да се регистрират имена на кирилица, използвайки IDNA протокол. „Регистър.БГ“ използва сертификати за цифров подпис за пълна автоматизация на дейността си. Към септември 2007 г. „Регистър.БГ“ работи със сертификати,[4] издавани от три от четирите от българските регистрирани доставчици на удостоверения за универсален електронен подпис.[5]

На 25 август 2008 г. „Регистър.БГ“ разшири възможностите за регистрация на домейни в областта от първо ниво .bg, като позволява регистрантите на свой риск да регистрират домейни без да предоставят основание за ползване на интернет името. За разрешаване на евентуални спорове между регистранти и заявители на домейни, „Регистър.БГ“ създаде Арбитражна комисия.

Регистрация на поддомейни[редактиране | редактиране на кода]

Правилата за регистрация в .bg са съобразени с българското законодателство, както и с действащите в интернет правила и принципи.

Фирма „Регистър.БГ“ регистрира имена в зоната .bg и в още 36 зони на второ ниво: a.bg, b.bg, ..., z.bg, 0.bg, ..., 9.bg. Имената във всички тези зони са равноправни.

Регистрацията на имена не се извършва директно от регистъра, а от посредници – регистратори. Поради липса на такива все още, функционира само служебния Регистратор на регистъра. Има регистратори в процес на тестване.

При регистриране на поддомейн на кирилица (използващ интернационализирано име на домейн) се изисква името да бъде само на кирилица и да съдържа поне една от буквите б, г, д, ж, и, ѝ, л, п, ф, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ю, я.[6]

Условия[редактиране | редактиране на кода]

Име в .bg могат да регистрират субекти от България, а от 1 януари 2007 г. – от Европейския съюз. Субектите могат да бъдат както частни лица, така и различни организации, фирми, държавни органи и общински структури. Субекти извън Европейския съюз се нуждаят от упълномощен посредник, който отговаря на тези изисквания.

От 25 август 2008 г. за регистрация на име в .bg не е задължително да се предоставя основание за избраното име. Ако се преодставя основание то може да бъде името на субекта, име на негова запазена марка, име на негово издание, проект и още много други. Домейните, които са предоставили основание при регистрацията си имат предимство при процедура за арбитриране срещу тях.

Специфични имена са запазени за общините, областите и официалните географски означения.

Регистрацията в 36-те зони на второ ниво е свободна и не изисква от регистранта да предостави основание за името и не подлежат на арбириране.

Цени[редактиране | редактиране на кода]

Цената на служебния Регистратор за регистрация на име в .bg е 30 евро на година (без ДДС). Цената за регистрация на име в 36-те еднобуквени поддомейни е 10 евро на година. Цената на Регистъра към Регистраторите е съответно 18 евро и 6 евро на година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]