Iowa (албум)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Iowa
Албум на Слипнот
Издаден28 август 2001 г.
ЖанрНю метъл
Времетраене66 мин 23 сек
Музикален издателRoadrunner Records
Пореден албум2-ри
Продуцент(и)Рос Робинсън
Езиканглийски
Професионална оценка
Хронология на Слипнот
Slipknot
(1999)
Iowa
(2001)
Vol. 3: (The Subliminal Verses)
(2004)

Iowa (на български: Айова) е вторият албум на Слипнот. Албумът е издаден на 28 август 2001 от Roadrunner Records. Името на албума се отнася към името на щата, от който е групата (може да се каже, че цялата група е от Des Moines, Айова). Обложката на албума показва главата на коза, образ който е включен в техните лайв изпълнения, в костюмите им и в клипа към песента „Left Behind“. Символизира факта, че групата се е почувствала като изкупителна жертва [1] след първия си албум (Slipknot). Съществуват и други интерпретации на използвания образ, например асоциирането на козела със Сатаната. Кори (вокал на групата) твърди: „пълни глупости, това е просто животно.“

Записване на Албума[редактиране | редактиране на кода]

Албумът е записан и продуциран в Sound City във Лос Анджелис, Калифорния, отново с Рос Робинсън като продуцент. Работа над албума започва през октомври 2000 година като Джоуи Джордисън и Пол Грей пишат материал за по-голямата част от албума без почивка водейки до доста раздразнение. ​Други фактори като алкохолизма на Кори Тейлър, пристрастяването на много от членовете към наркотици и проблеми с мениджмънта влияят на отношенията между музикантите. Процесът на записване е описан като адски от членовете на групата, след като стават метал звезди в рамките на дни без никакъв план, очакванията към тях стават огромни. "Нямаше нищо щасливо за Айова", описва вокалиста Кори Тейлър. Това е първият албум в който участва китариста Джим Руут, казвайки че целият процес е бил "страшен, но и вълнуващ...". Целият албум е пълен с емоции, подсилвайки вокалните изпълнения на Кори Тейлър. Той се поставял в различни ситуации ,за да постигне нужните изпълнения.За записването на някои от песните се принуждавал да ходи гол, а при записването на последната песен от албума освен липсата на дрехи, Тейлър повръща върху себе си и се реже със парчета стъкло. По негови думи за да се създаде нещо велико, трябва преди това нещо да бъде разрушено. Продуцента Рос Робинсън също така счупва гърба си в инцидент на колело, завръщайки се в студиото след само ден в болницата, допринасяйки към болката осещаща се в албума.

Музикални и Лирически Теми[редактиране | редактиране на кода]

​Обещанието за албума от началото е било нещо по-тежко от дебютният им албум и това било напълно спазено. Албумът е по-тежък и брутален от предишния, но и по-техничен и емоционален и омразен. Вместо хаос, Рос Робинсън се опитва да покаже техничната страна на групата. В албумът се използва разширен състав на групата, допълнителни барабанисти и музикални програмисти. Всички честоти са запълнени с DJ драскане, далечно звучащи викове, допълнителни перкусии и тонове от китара. Той е хвален точно за тези си качества от публикации като NME. Освен заради своята сложност албумът е критически хвален като един от малкото мейнстриим записи в които има така наречени Бласт Бийтове. Въпреки че това е най-тежкият им албум в него присъства и мелодия, и обичайните за тях хип-хоп елементи, макар и в ​по-малка степен. Сингълите "My Plague" и "Left Behind" са най-мелодични и притежават доста големи хип-хоп примеси за разлика от доста "Death"Метъл и "Hardcore" Пънк влиянията в песни като "Disasterpiece", "People=Shit" и "The Heretic Anthem". Лирическите теми в Iowa следват в стъпките на предишния албум, в стила на Кори Тейлър. Използват се множество метафори в песните, за да се опишат теми като мизантропия, солипсизъм, отврaщение, гняв и психоза.

Рекламиране, Турнета и Критически Отзвук[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналната дата за излизането на албума е 19 Юни 2001g., но заради забавяния в миксирането му датата бива изместена към 28 Август. Това създава обърквания и отмяна на едно от турнетата в подкрепа на албума. Спекулации относно името на албума има почти до датата на излизането му, като едно от възможните имена според феновете е "Nine Men, One Mission" - "Девет Мъже, Една Мисия". Крайното име на албума e препратка към родният им щат - Айова, нещото което според членове на групата води тяхната музикална и творческа посока. Освен името на албума, първата му песен - (515) ,също е свързана с щата Айова като това е пощенският код на централна Айова и град Де Мойн, там от където е групата и също така столицата на щата. Песни от албума се появяват в филмите "Rollerball" и "Resident Evil", а турнетата следващи албума се простират по целия свят. ​Критическата рецепция на албума е огромно позитивна. Във същата година става платинен в САЩ и Канада и златен в Великобритания. В чартовете стига Топ 3 във Австралия, Великобритания и чартовете на Billboard. Две от песните биват номинирани за награди Grammy през 2002 и 2003.

Списък на песните в албума[редактиране | редактиране на кода]

  • 1 „(515)“ – 0:59
  • 2 „People = Shit“ – 3:35
  • 3 „Disasterpiece“ – 5:08
  • 4 „My Plague“ – 3:39
  • 5 „Everything Ends“ – 4:14
  • 6 „The Heretic Anthem“ – 4:14
  • 7 „Gently“ – 4:54
  • 8 „Left Behind“ – 4:06
  • 9 „The Shape“ – 3:37
  • 10 „I Am Hated“ – 2:37
  • 11 „Skin Ticket“ – 6:41
  • 12 „New Abortion“ – 3:36
  • 13 „Metabolic“ – 3:59
  • 14 „Iowa“ – 15:03

Интересни факти около албума[редактиране | редактиране на кода]

  • Името на песента „515“ е кодът, който се слага преди набиране на номер от Des Moines Айова т.е. родния град на членовете от групата.
  • В японската версия на албума има допълнително лайв парче, „Liberate“ от едноименния албум.

Чарт постижения[редактиране | редактиране на кода]

Албум[редактиране | редактиране на кода]

Позиция на албума Iowa
Година Чарт Най-високо място
2001 Билборд 3[2]
2001 UK Albums Chart 1
2001 Canadian Music Charts 92
2001 Top Internet Albums 6

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Позиция на синглите от албума Iowa
година Име на Сингъла Чарт Най-високо място
2001 Left Behind Mainstream Rock Tracks 30[3]
2002 My Plague Mainstream Rock Tracks 34[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Игра на думи: goat (англ.) – коза, козел; scapegoat – (фиг.) изкупителна жертва, виж Жертвен козел.
  2. Billboard.com Discography Slipknot // Nielsen Business Media Incorporated. Архивиран от оригинала на 2007-09-29. Посетен на 19 май 2007.
  3. а б Billboard.com Artist Chart History – Slipknot // Nielsen Business Media Incorporated. Архивиран от оригинала на 2007-09-29. Посетен на 19 май 2007.