Паник ат дъ Диско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Panic! at the Disco)
Panic! at the Disco
Panic! at the Disco през 2013 г.
Panic! at the Disco през 2013 г.
Информация
ОтЛас Вегас, САЩ
СъздаванеЛас Вегас, Невада, САЩ
СтилПоп пънк
Алтърнатив рок
Поп рок
Активност2004 – 2023
Музикален издателDecaydance, Fueled by Ramen
Уебсайтwww.panicatthedisco.com
ЧленовеБрендън Юри
Бивши членовеБрент Уилсън
Раян Рос
Йон Уокър
Спенсър Смит
Далън Уийкис
Panic! at the Disco в Общомедия

„Паник ат дъ Диско“ (Panic! at the Disco) е създадена през 2004 година в Лас Вегас от приятелите от детинство Ryan Ross (китара) и Spencer Smith (барабани).

История[редактиране | редактиране на кода]

От 13-годишна възраст двамата свирят кавъри на blink-182 в различни групи, но в крайна сметка се събират с Brent Wilson (бас-китара) и Brendon Urie (вокал и китара). Една от теориите за името на групата е, че е взето от песента Panic! на The Smiths. Други твърдят, че е кръстена на парчето Panic на Name Taken.

В търсене на слава, от групата се свързват с басиста на Фол Аут Бой – Pete Wentz, чрез LiveJournal и му пращат линк към сайта си. Той е толкова впечатлен, че заминава за Лас Вегас, за да се срещне лично с групата. След това им предлага да подпишат с неговия лейбъл Decaydance.

Panic! at the Disco са представени по предаването TRL на MTV, през януари 2006 година, където изпълняват I Write Sins Not Tragedies. Клипът към I Write Sins Not Tragedies е сред най-гледаните в YouTube (около 332 милиона пъти). Тя е и сред най-желаните песни по радиостанция Z100 в Ню Йорк. Две техни песни – Write Sins Not Tragedies и The Only Difference Between Martyrdom and Suicide Is Press Coverage, са в The Interactive Nine at Nine with Romeo по едно и също време.

Втория им клип към сингъла But It's Better If You Do представя групата като участници в шоу от 1930 година. Urie твърди, че видеото трябва да покаже тъмната страна на групата. Сингълът е завършен на 1 май в Англия и влиза под номер 23 в класациите. През този месец, групата прави и първите си концерти в Англия. Всички билети са разпродадени, на някои места това става за часове. След това групата прави двумесечно турне из Америка.

През юли пускат третия си клип, Lying Is the Most Fun a Girl Can Have Without Taking Her Clothes Off. През август A Fever You Can't Sweat Out става платинен, с продажби на над един милион копия.

Групата официално разгласява оттеглянето на басиста си Brent Wilson със съобщение в сайта си на 17 май 2006 година. Не е спомената официална причина за напускането му, въпреки че по-късно той заявява, че е бил изритан от групата. В съобщението се заявява, че приятел на групата от дълго време – Jon Walker, ще се присъедини за турнето им като временен басист, докато намерят постоянен заместник. На 3 юли Walker официално е обявен за член на групата.