Who Wants to Live Forever

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Who Wants to Live Forever
Сингъл на Куийн
от албума A Kind of Magic
Издаденюни 1986
ФорматГрамофонна плоча
Записан1985-86
Стилрок
Времетраене5:15 (албум)
4:00 (сингъл)
4:57 (версия от Greatest Hits II)
Музикален издателEMI
АвторБрайън Мей
ПродуцентКуийн, Дейвид Ричърдс
Хронология на синглите на Куийн
Pain Is So Close to Pleasure Who Wants to Live Forever One Year of Love

„Who Wants to Live Forever“ („Кой иска да живее вечно“) е песен на английската рок-група Куийн. Тя е шестата песен от албума „A Kind of Magic“, издаден през юни 1986 г. и е написана от китаристът Брайън Мей за саундтрака на филма „Шотландски боец“. Песента достига 24 място в британската музикална класация.

Песента е използвана в сцените от филма, в които Конър МакЛауд трябва да издържи остаряването и смъртта на любимата му съпруга Хедър МакЛауд докато той, като безсмъртен, остава завинаги млад. По-късно песента е използвана в епизодите „The Gathering“, „Revenge is Sweet“, „The Hunters“, „Line of Fire“ и „Leader of the Pack“ от телевизионния сериал „Шотландски боец“. Заглавието на песента е взето от реплика на друг филм, чийто саундтрак е писан от Брайън Мей и Куийн – Флаш Гордън (репликата може да бъде чута в песента „Battle Theme“ от саундтрака на Флаш Гордън) и се основава на лични проблеми на Мей (смъртта на баща му и неуспешен първи брак).

Май пее първия куплет преди Фреди Меркюри да поеме вокалите са по-голямата част от остатъка на песента, като Мей пее „But touch my tears with your lips“ по време на куплета на Меркюри, както и последния текст от песента, „Who waits forever anyway?“. Инструментална версия на песента, озаглавена „Forever“ е включена като бонус на CD-версията на албума. Инструменталът е изсвирен на пиано, с акомпанимент на синтезатор по време на припевите. Пианото е записано единствено от Мей. Куийн са подкрепени от оркестър с оркестрации от съкомпозитора на саундтрака към филма, Майкъл Кеймън. От издаването си насам кавър-версии на песента са били изпълнявани от много изпълнителни.

Персонал[редактиране | редактиране на кода]

Видео[редактиране | редактиране на кода]

Видеото е режисирано от Дейвид Малет и снимано в (днес разрушен) магазин в Tobacco Wharf в лондонския Ист Енд през септември 1986 г. Включва Националния филхармоничен оркестър с хор от 40 момчета и стотици свещи, които остават запалени по време на целия снимачен процес, както и Меркюри, облечен в смокинг. Това е единственото видео на Куийн, в което басистът Джон Дийкън свири на контрабас. В интервю с Роджър Тейлър за Greatest Video Hits II, той казва за себе си, че е бил пиян по време на снимките.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Who Wants to Live Forever в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​