Александър Кайдановски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Кайдановски
руски актьор
Роден
Починал
3 декември 1995 г. (49 г.)
ПогребанГробище Кунцево, Русия

Учил вТеатрален институт „Борис Щукин“
НаградиЗаслужил артист на Русия (8 декември 1992)
Семейство

Уебсайт
Александър Кайдановски в Общомедия

Александър Леонидович Кайдановски (на руски: Алекса́ндр Леони́дович Кайдано́вский) е руски (съветски) актьор, сценарист и режисьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Кайдановски е роден на 23 юли 1946 г. в Ростов на Дон в семейството на инженер. След като родителите му се развеждат, живее първо с майка си а след това при баща си. Израства в дух на свободолюбие.

След завършване на основното си образование, в 1960 г. постъпва в Днепропетровския заваръчен техникум но още на следващата година го напуска. Учи в Ростовското училище по изкуствата, където през 1965 г. завършва режисьорския клас на Михаил Бушнов. Заминава за Москва. Тук постъпва в Московския художествен академичен театър (МТХА), но остава за кратко. Премества се в театралния институт „Борис Щукин“, който завършва през 1969 г. От 1969 до 1971 г. е актьор в Държавния академичен театър „Евгений Вахтангов“, където изпълнява дребни роли. През 1973 г. отива в армията и служи в кавалерийския полк към киностудия „Мосфилм“. Тук изиграва белогвардееца ротмистър Лемке в известния филм на Никита МихалковСвой сред чужди, чужд сред свои“ (1974). Става популярен актьор и участва в множество филми. Световна слава му носи ролята на Сталкера в едноименния филм на Андрей Тарковски от 1979 г. Освен като актьор се изявява като режисьор и сценарист.

От 1989 г. преподава режисура в театралния институт „Борис Щукин“. През 1993 получава званието „Заслужил деятел на изкуството на Русия“. На следващата година е член на журито на Международния кинофестивал в Кан.

Умира вследствие на инфаркт през 1995 г.

През 1998 г. режисьорът Е. Цимбал заснема филма „Сънят на Сталкера“, разказващ за творческия път на Александър Кайдановски.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Кайдановски има четири брака. От първата си съпруга Ирина, за която се жени още съвсем млад, има дъщеря на име Даря. С втората си жена, актрисата Евгения Симонова, се запознава на снимките на „Изчезналата експедиция“ през 1975. От нея има дъщеря Зоя. Третата му съпруга е Наталия Судакова Кайдановска, от която има син Андрей. През 1995 г., малко преди смъртта си, се жени за 23-годишната Инна Пиварс.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кайдановский, Александр Леонидович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​