Алексей Въжманавин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алексей Въжманавин
Алексей Борисович Выжманавин
Информация
Държава Русия
Състезател на СССР
Роден
Починал
Званиегросмайстор (1989)

Алексей Борисович Въжманавин (на руски: Алексей Выжманавин) е руски шахматист, гросмайстор от 1989 г. Двукратен шампион е от Московските шампионати – 1984 и 1986 г. През 1990 г., на първенството по шахмат на Съветския съюз в Ленинград, разделя 1 – 4-то място с Александър Белявски, Леонид Юдасин и Евгений Бареев. Участва само на една олимпиада в Манила, през 1992 г. Носител е на златен отборен медал от първенството. Тогава играе на втора дъска и спечелва шест точки от девет партии (3+ 0– 6=).

По време на кратката си шахматна кариера, участва в няколко турнира. През 1986 спечелва международния турнир в Наленчув, Полша. През 1989 г. става победител на „Мемориал Чигорин“ в Сочи. Година по-късно участва в турнира „Rilton Cup“, проведен в Стокхолм. Същата година заема второ място на турнира в град Челябинск. През 1993 г. участва на силния турнир в Леон, заемайки второ 2-ро място зад Леонид Юдасин (пред Карпов, Топалов и Леко). Има също участие на европейско отборно първенство в Дебрецен през 1992 г. Спечелва два медала – златен (отборен) и сребърен (индивидуален на пета дъска).

Прекратява състезателната си кариера през 1997 г. Умира на 6 януари 2000 г. на възраст от 40 години, като вероятна причина за смъртта му е сърдечен удар.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alexey Vyzmanavin“ и страницата „Aleksiej Wyżmanawin“ в Уикипедия на английски и полски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.