Алфа (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Алфа.

Алфа
От СССР
СъздаванеМосква
Стилпоп, поп рок, хардрок
Активностот 1983 г.
Бивши членовеСергей Саричев
Владимир Холстинин
Виталий Дубинин
Алик Грановский
Игор Молчанов
Всеволод Королюк
Сергей Кудишин
Сергей Черняков
Сергей Сафонов
Анатолий Курносов
Александър Рибкин
Виталий Бондарчук
Валерий Гришков
Сергей Власов
Михаил Самофалов
Едуард Предигер
Андрей Баранов
Татяна Маркова

Алфа е руска рок група, основана от Сергей Саричев. През годините изпълнява както хардрок, така и естрадни песни. Първоначалното име на групата е „Команда Алфа“.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1982 клавиристът на Круиз Сергей Саричев напуска групата, за да изпълнява собствените си песни. Саричев регистрира името „Алфа“ като творчески псевдоним и събира група, в чийто първи състав освен него влизат Виталий Дубинин (бас), Владимир Холстинин (китара) и Сергей Сафонов (ударни). В този състав Алфа записват първия си албум. Голям хит става песента „Гуляка“ по стихове на Сергей Есенин. Групата е прослушана в Москонцерт, откъдето им разрешават да изпълняват по няколко песни в съвместни концертни. Саричев се отказва от тази идея и Алфа напускат Дубинин и Сафонов.

На тяхно място са поканени Алик Грановский и Игор Молчанов, които след няколко години ще свирят заедно в Ария и Мастер. През 1984 е записан вторият албум, носещ името „Бега“. Той съдържа повече хардрок композиции, но не постига успеха на дебютния албум на групата. Стремежът на Грановский и Холстинин към по-тежка музика ги кара да отидат във ВИА Поющие сердца, а на следващата година двамата основават Ария. След разпада на групата Саричев се прибира в родния си град Волжкий, където с барабаниста Сергей Ефимов записват „Альфа III“. Албумът е насочен повече към естрадата, а хит става „Я сделан из такого вещества“.

През 1986 г. Саричев за първи път от 2 години събира постоянен състав на групата. В Алфа, освен Саричев, свирят Анатолий Курносов (бас), Виталий Бондарчук (барабани) и Игор Хомич (китара). Тази формация не просъществува дълго и за участието на „Рок панорама“ Алфа свири в коренно различен състав. Саричев записва албумът „Тёплый ветер“ само с барабанист. Въпреки това, рок звученето се запазва. През 1987 Алфа започват концертна дейност и изнасят по 60 – 70 концерта на месец.

През 1989 Саричев напуска групата и с жена си Марина Журавльова емигрират в САЩ. Групата просъществува още 2 години, издавайки албумът „Здравствуй“, където вокалистка е Татяна Маркова. Албумът няма успех и Алфа се разпадат. През 1996 и 1997 албумите на Алфа са преиздадени.

Много от музикантите на „Алфа“ по-късно стават част от известни хевиметъл групи. Дубинин и Холстинин и до днес свирят в Ария, а Алик Грановский и Игор Молчанов са част от Ария до 1987 г. По-късно двамата свирят в Мастер. Сергей Кудишин и Сергей Черняков са част от „златния състав“ на Черный кофе и участват в записите на най-успешния им албум „Переступи порог“. Сергей Ефимов е барабанист на Круиз в периода 1986 – 1990, когато групата пробива на запад и изнася концерти в много европейски държави.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Гуляка (Расклейщик афиш) – 1983
  • Бега – 1984
  • Альфа-III – 1985
  • Тёплый ветер – 1986
  • Здравствуй – 1991
  • Коварная обманщица – 1997

Източници[редактиране | редактиране на кода]