Амаро Парго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Амаро Парго

Роден
Починал
4 октомври 1747 г. (69 г.)
Сан Кристобал де ла Лагуна, Испания
ПогребанИспания

Религиякатолицизъм
Работилкапер
ПсевдонимАмаро Парго
Семейство
Подпис
Амаро Парго в Общомедия

Амаро Родригес Фелипе и Техера Мачадо (на испански: Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado; 3 май 1678 г.[1] – 4 октомври 1747 г.), известен като Амаро Парго (на испански: Amaro Pargo), е прочут испански корсар. Той е сред най-прославилите се пирати през Златния век на пиратството.

Той е роден в Сан Кристобал де ла Лагуна на остров Тенерифе. Неговата младост е повлияна от присъствието и разрастването на пиратството на Канарските острови.[2] Той се страхува от някои и се възхищава от други. В трюмовете на корабите си той превозвал роби, които използвал в карибските плантации.[2] Той има голямо богатство, но благодарение на приятелството си с монахинята сестра Мария де Иисус, започва да изпълнява благотворителни дейности и проявява особен интерес към премахването на бедността.[2] Години преди смъртта си той придобива чин на благородник – идалго. Считан е за герой от испанците, като понякога е определян като „испански еквивалент на Франсис Дрейк“.[3][4] Смятан е за национален герой в Испания, най-вече поради борбата му с британците и холандците.[2]

Умира на 4 октомври 1747 г. в родния си град. Погребан е в манастира на Сан Доминго де Гусман де Сан Кристобал де ла Лагуна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. El corsario de Dios. Documentos sobre Amaro Rodríguez Felipe (1678 – 1747)
  2. а б в г Amaro Pargo
  3. архивно копие // Canarias En Hora. Архивиран от оригинала на 2016-03-17. Посетен на 8 май 2016.
  4. La Opinión de Tenerife. Amaro Pargo cobra fama internacional // laopinion.es. 15 декември 2013. Посетен на 8 май 2016.