Ана Кристи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ана Кристи
Anna Christie
РежисьориКларънс Браун
ПродуцентиКларънс Браун
Пол Бърн
Ървинг Талберг
СценаристиФранцис Марион
Базиран наАна Кристи (пиеса)
на Юджийн О'Нийл
В ролитеГрета Гарбо
Чарлс Бикфорд
Джордж Ф. Марион
Мари Дреслър
ОператорУилям Даниелс
МонтажХю Уин
РазпространителMetro-Goldwyn-Mayer
Премиера21 февруари 1930
Времетраене89 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Приходи$ 1 500 000 [1]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Ана Кристи в Общомедия
Грета Гарбо - Ана Кристи

„Ана Кристи“ (на английски: Anna Christie) е трагична филмова адаптация от Metro-Goldwyn-Mayer от 1930 г. на едноименната пиеса от 1921 г. на Юджийн О'Нийл. Той е адаптиран от Франсис Марион, продуциран и режисиран от Кларънс Браун с Пол Берн и Ървинг Талберг като копродуценти. Оператор е Уилям Х. Даниелс, художествената режисура е на Седрик Гибънс и костюмите са на Ейдриън.

Главния състав се състои от Грета Гарбо, Чарлс Бикфорд, Джордж Ф. Марион и Мари Дреслър. Тя беше пусната на пазара, използвайки лозунга „Гарбо говори!“ (Garbo Talks!), тъй като това беше първият ѝ звуков филм. От всичките си звезди, Гарбо беше тази, която MGM пазеше най-дълго от разговорни филми от страх, че една от техните по-големи звезди, както и много други, няма да успее в тях. Нейният известен първи ред е: „Дай ми уиски, отстрани джинджифилов ейл и не бъди скъперник, скъпа!“[2] Всъщност английският език на Гарбо беше толкова добър, когато се появи в този филм, тя трябваше добави акцент в няколко повторения, за да звучи по-скоро като шведската Анна.[3] В допълнение към английската и немскоезичната версия на този филм е направена и тиха версия със заглавия.[4] Джордж Ф. Марион изпълнява ролята на бащата на Анна в оригиналната продукция на Бродуей, както и във филмовите адаптации от 1923 г. и 1930 г.

Беше номиниран за „Оскар“ за най-добра женска роля (Гарбо), най-добра кинематография и най-добра режисьор.[5]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Крис Кристоферсън (Джордж Ф. Марион), алкохоликът шлагер на въглища в Ню Йорк, получава писмо от отчуждената си двадесетгодишна дъщеря Анна „Кристи“ Кристоферсън (Грета Гарбо), в което му казва, че тя ще си тръгне Минесота да остане с него. Крис остави Ана да бъде отглеждана от роднини във ферма „Сейнт Пол“ преди 15 години и оттогава не я е виждал.

Ана пристига емоционално ранена жена с нечестно, скрито минало: тя работи в публичен дом от две години. Една вечер Крис спасява от морето Мат (Чарлз Бикфорд) и други двама разселени моряци. Ана и Мат скоро се влюбват и Анна преживява най-добрите дни в живота си. Но когато Мат ѝ прави брак, тя е неохотна и преследвана от близкото си минало. Мат настоява и принуждава Анна да му каже истината. Тя отваря сърцето си за Мат и баща си, разкривайки нейните тъмни тайни.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

  • Грета ГарбоАна Кристи
  • Чарлс Бикфорд – Мат Бърк
  • Джордж Ф. Марион – Крис Кристоферсън
  • Мари ДреслърМарти Оуенс
  • Джеймс Т. Мак – Джони
  • Лий Фелпс – Лари

Номинации за Оскар[редактиране | редактиране на кода]

Ана Кристи е най-касовият филм през 1930 г. и получава следните номинации за Оскар:[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The All Time Best Sellers // International Motion Picture Almanac 1937-38. Quigley Publishing Company, 1938. с. 942. Посетен на 19 April 2014.
  2. Háy, Peter. MGM: When the Lion Roars. Atlanta, Turner Publishing, 1991. ISBN 1-878685-04-X. с. 68.
  3. Hay, p. 72
  4. Alan Gevinson. American Film Institute catalog. University of California Press, 1 October 1997. ISBN 978-0-520-20964-0. с. 37–. Посетен на 17 July 2010.
  5. The 3rd Academy Awards (1930) Nominees and Winners // Oscars.org (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Архивиран от оригинала на November 13, 2014. Посетен на May 21, 2019.
  6. Osborne, Robert. 65 Years of the Oscar: The Official History of the Academy Awards. London, Abbeville Press, 1994. ISBN 1-55859-715-8. с. 25.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]