Асколд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Асколд

Роден
?, ?
Починал
882 г.
ПогребанКиев, Украйна

Религияправославие
Езичество

Асколд (Askold или Hoskuldr) е варяжки военачалник, който, заедно с Дир, завладява град Киев и ръководи поход до Константинопол.

Според скандинавските саги, Асколд е син на викингския военачалник Хвитсерк.

Според Начална руска летопис, той няма благороден произход и е един от подчинените на новгородския княз Рюрик. Асколд и Дир получават разрешение от Рюрик да поведат поход на юг към Константинопол. Когато достигат Киев, те установяват контрол над града и живеещите около него поляни.

През 860 Асколд и Дир достигат до Константинопол, не успяват да превземат града, но сключват мир с Византия. Византийските историци, описвайки похода през 860 г. не споменават името на вожда на русите. Някои историци смятат, че това е похода, описан в най-стария руски летопис от 12 век „Повест за миналите години“ („Повесть временных лет“,) с дата 866 г., а други изследователи са на мнение, че е имало два похода и два договора. След смъртта на Рюрик в 879 г. регент на малолетния му син става роднината му Олег. В 882 г. Олег с измама убива Асколд и Дир и завладява Киев.

Според версията на полския историк от 15 век Ян Длугош, Асколд е бил каган (княз) от славянски произход, потомък на легендарния Кий, основателя на Киев.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Askold and Dir“ и страницата „Аскольд“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.