Атабаска (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Атабаска
Сателитна снимка на езерото Атабаска
Сателитна снимка на езерото Атабаска
59.2667° с. ш. -109.45° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинции Саскачеуан и Алберта
Координати59°16′ с. ш. 109°28′ з. д. / 59.266667° с. ш. 109.466667° з. д.
ПритоциАтабаска, Макфарлин, Фон дьо Лак, Колин
ОттокРобска река
Дължина283 km
Ширина50 km
Площ7935 km2
Воден обем204 km3
Надм. височина213 m
Водосб. басейн274 540 km2
Населени местаФорт Чипевайн, Портидж, Ураниум Сити, Фон дьо Лак, Олд Форт
Атабаска в Общомедия

Езерото Атабаска (на английски: Lake Athabasca) е най-голямото езеро в канадските провинции Саскачеуан и Алберта. Около ⅔ (централната и източната част) от езерото попада в северозападната част на провинция Саскачеуан, а останалата ⅓ (западната част) североизточната част на провинция Алберта.

Карта на езерото Атабаска

География[редактиране | редактиране на кода]

Площта му, заедно с островите в него е 7935 km2[1], която му отрежда 8-о място сред езерата в Канада. Площта само на водното огледало без островите е 7849 km2.[1]

Езерото Атабаска има дължина от запад на изток 283 km, а максималната му ширина е 50 km. Обемът на водната маса е 204 km3. Площта на водосборния му басейн е 274 540 km2, като в езерото се вливат множество реки, по-големи от които са Атабаска, Макфарлин, Фон дьо Лак, Колин и др, но изтича само една – Робска река, вливаща се в Голямото Робско езеро. Имената на последните (Слейв) произлизат от това на местното местното индианско племе слейви.

Надморската височина на езерото е 213 m.[1] Средна дълбочина - 20 m, а максимална – 124 m.

За разлика от повечето канадски езера, които са със силно разчленена брегова линия, бреговете на Атабаска са сравнително слабо разчленени (с малко извивки) с дължина от около 1900 km. По-големите острови са Гроус, Лонг, Стюарт, Бустард, Бърнтууд и др. с обща площ от 86 km2.

От края на октомври – началото на ноември до края на юни е покрито с дебела ледена кора. През краткия летен сезон Атабаска е обект на любителски риболов, тъй като езерото е богато на различни видове риба - общо 23 вида.

История[редактиране | редактиране на кода]

Езерото е открито през 1778 г.[2] от канадския търговец на ценни животински кожи Питър Понд, служител на „Северозападната компания“.

На картата от 1790 г., издадена от Питър Фидлър, езерото е записано под името Голяма Арабуска. На издадената през 1801 г. карта вече е под името Атапаскоу, а на картата на Джордж Симпсън (1786/87-1860) от 1820 г. е записано под сегашното си име.

Бреговете на езерото са слабо заселени (19.-21. век). Има само няколко малки селища – Форт Чипевайн (на западния бряг, при изтичането на Робска река), Портидж и Ураниум Сити (на северното крайбрежие, от 1980 г. миньорското селище Ураниум Сити е изоставено), Фон дьо Лак (на източния бряг) и Олд Форд (на южния бряг), но като цяло бреговете му са безлюдни.

Покрай южните брегове на езерото се намират най-северно разположените в света подвижни пясъчни дюни, за опазването на които през 1992 г. е създаден провинциалния парк „Уилдърнес“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lake Athabasca в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​