Батиста Сфорца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Батиста Сфорца
Battista Sforza
Херцогиня на Урбино
Родена
януари 1446
Починала
6 юли 1472 г. (26 г.)
Управление
Период8 февруари 1460 – 6 юли 1472
Предшественикняма
НаследникЕлизабета Гонзага
Герб
Семейство
РодСфорца: клон Пезаро по рождение
Монтефелтро по брак
БащаАлесандро Сфорца[1]
МайкаКостанца да Варано
Братя/сестриКостанцо I Сфорца
Доведени:
Джиневра Сфорца
Антония Сфорца
Ерколе Сфорца
Карло Сфорца
СъпругФедерико да Монтефелтро (1460)[1]
ДецаАура да Монтефелтро
Джиролама да Монтефелтро
Джована да Монтефелтро
Елизабета да Монтефелтро
Костанца да Монтефелтро
Аниезе да Монтефелтро
Гуидобалдо да Монтефелтро
Придобити:
Антонио да Монтефелтро
Елизабета да Монтефелтро
Джентиле да Монтефелтро
Други родниниДжовани дела Ровере (зет)
Фабрицио Колона (зет)
Франческо I Сфорца (чичо)
Галеацо Мария Сфорца (първи братовчед)
Лудовико Мария Сфорца (първи братовчед)
Джан Галеацо Мария Сфорца (племенник)
Бианка-Мария Сфорца (племенница)
Катерина Сфорца (племенница)
Свева да Монтефелтро (втора майка)
Батиста Сфорца в Общомедия

Батиста Сфорца (на италиански: Battista Sforza, * януари 1446 в Пезаро, Папска държава; † 6 юли 1472, Губио) от семейство Сфорца е чрез брак херцогиня на Урбино.

Тя е баба на известната поетеса Витория Колона.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Алесандро Сфорца (* 1409 † 1473), кондотиер, вицемаркиз на Анконската марка (1433), господар на Пезаро (1445 – 1773), господар на Градара и Кастелнуово (1464), велик конетабъл на Неаполитанското кралство (1462), и на първата му съпруга Костанца да Варано (* 1428 , † 1447). Нейни дядо и баба по бащина линия са Джакомо Атендоло, известен като Муцио Атендоло Сфорца, граф на Котиньола, гонфалониер на Църквата, велик конетабъл на Неаполитанското кралство, и наложницата му Лучия Терцани от Торджано, а по майчина – Пиерджентиле да Варано, папски викарий на Камерино, и Елизабета Малатеста.

Има един брат:

Има и двама полубратя и две полусестри от извънбрачни връзки на баща си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

През 1447 г. майката ѝ умира, след като ражда второто си дете. По това време Батиста е на 18 месеца. След смъртта ѝ тя и брат ѝ Костанцо, заедно с техните незаконни полусестри Джиневра и Антония, се установяват в двора на своя чичо Франческо I Сфорца и на съпругата му Бианка Мария Висконти, където са отглеждани заедно с братовчедите си.[2] .

Батиста и нейната братовчедка Иполита Мария Сфорца получават хуманистично образование. Батиста владее старогръцки и латински. Тя произнася първата си публична реч на латински на 4-годишна възраст.[3] Имайки големи ораторски способности, веднъж тя дори говори пред папа Пий II. Поетът Джовани Санти описва Батиста като „момиче, надарено с рядка грация и добродетел“.[4]

Брак[редактиране | редактиране на кода]

Федерико да Монтефелтро, съпруг

Чичо ѝ Франческо Сфорца урежда брака ѝ с Федерико да Монтефелтро, херцог Урбино, който е с 24 години по-възрастен от нея. Той е полубрат на мащехата ѝ Звева. Сватбата се състои на 8 февруари 1460 г., когато Батиста е само на 13 години. Ставайки съпруга на херцога, тя поема управлението на държавата, когато той ѝ отсъства.[5] Бракът им е щастлив; техният съвременник Балди ги нарича „две души в едно тяло“.[6] Федерико нарича Батиста „очарованието в моя обществен и личен живот“.[7] Освен това той често говори с нея за държавнитл дела; тя го придружава на почти всички официални събития извън Урбино, дори в обсадата на Фано през 1463 г.

Следвайки традицията на семейството си да образова жените в духа на Хуманизма, тя дава на дъщерите си същото образование, което самата тя е получила от леля си Бианка Мария. Така внучка ѝ Витория Колона става известна поетеса.

Батиста се грижи за бедните в херцогството и основава банка на францисканците, за да може да се дават евтини кредити на бедните.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Ставайки майка на пет дъщери, на 24 януари 1472 г. Батиста най-накрая ражда момче, Гуидобалдо, което става наследник на Федерико. Въпреки това три месеца след раждането Батиста, която никога не се възстановява напълно от бременността и раждането, се разболява от остра пневмония и умира през юли същата година на 26-годишна възраст. Тъй като е много религиозна и е от Третия францисканки орден, тя иска да бъде погребана в масовия гроб на монахините от манастира Санта Киара в Урбино, облечена в обикновено расо. И до днес оцаче не е известно мястото на действителното ѝ погребение.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

Гуидобалдо, херцог на Урбино, син

∞ 8 февруари 1460 за Федерико да Монтефелтро (* 7 юни 1422 в Губио, † 10 септември 1482 във Ферара), успешенкондотиер и херцог на Урбино (1444 – 1482), от когото има един син и шест дъщери:

По време на брака следните извънбрачни и узаконени деца на нейния съпруг също са в двора на Урбино, които тя третира като свои:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сфорца, Баттиста“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​