Белградска крепост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Белградска крепост.

Т.нар. „Деспотова кула“ на средновековната крепостна стена, белокаменният градеж, подобно на други български крепости като Белград в албанските планини и Белград на Днестър, дава името и на този български град край Дунав

Белградската крепост е укрепление, изградено за защита на средновековния Белград. Не е датирано кога е издигнато първото укрепление, но това най-вероятно става под римска власт. Според житията тук са посрещнати учениците на Кирил и Методий. Крепостта има цитадела и в много отношения е уникално отбранително съоръжение през средновековието.

Крепостната стена обхваща античните укрепления на Сингидунум, като неколкократно е модернизирана и разширявана преди завладяването на крепостта от османските турци през 1521 година (виж Превземане на Белград (1521)). Изградена е от бял камък. Името Белград най-вероятно идва от цвета на камъните, вложени за изграждането на крепостните стени.

Белград (през средновековието град=крепост) е най-западния голям център на българската държава по онова време. Местоположението на крепостта е ключово и стратегическо. Тя контролира Панонската низина и подхода от запад към Константинопол и Ориента по Виа Милитарис.

Средновековният град е споменат за първи път от папа Йоан VIII в писмо до Борис I от 16 април 878 година. Впоследствие Белград е част от Първата българска държава, Византия, Втората българска държава, Кралство Унгария и Османската империя.

По време на османското владичество крепостта е седалище на османски гарнизон. Тя е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората българска легия.

Паметна плоча на Левски и Раковски в крепостта

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]