Беренгария Португалска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Беренгария Португалска
кралица на Дания
Портрет – възстановка на лицето от 1885 г.
Портрет – възстановка на лицето от 1885 г.

Родена
1198 г.
Починала
27 март 1221 г. (23 г.)
ПогребанаДания
Управление
Период1214 – 1221
ПредшественикМаркета Пршемисловна (Дагмар Датска)
Семейство
РодБургундска династия
БащаСаншу I
МайкаДулсе Арагонска
Братя/сестриБранка Португалска (сеньора на Гуадалахара)
Фердинанд Фландърски
Афонсу ІІ
СъпругВалдемар II (Дания) (май 1214 – 27 март 1221)
ДецаЕрик IV (Дания)
Абел
Христоф I (Дания)
Беренгария Португалска в Общомедия

Беренгария Португалска е португалска инфанта и датска кралица – втора съпруга на датския крал Валдемар II.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в началото на 90-те години на 12 век. Тя е пета дъщеря на португалския крал Саншу I и на арагонската инфанта Дулсе Арагонска.[1] Майка ѝ умира през 1198 г., а баща ѝ през 1212 г.

Кралица на Дания[редактиране | редактиране на кода]

През 1214 г. инфантата се омъжва за овдовелия датски крал Валдемар II, на когото е представена от сестра му – френската кралица Ингеборг, съпруга на френския крал Филип II, който е братовчед на Беренгария. Това става по време на престоя на Беренгария във френския кралски двор, където тя и брат ѝ Фердинанд пристигат през 1211 г.

За седем години брак Валдемар II и Беренгария се сдобиват с четири деца:

За разлика от своята предшественица Дагмар – първата съпруга на Валдемар II – Беренгария не успява да стане популярна сред датчаните. Със своите руси коси и светли черти, типични за скандинавците, още приживе Дагмар става изключително популярна сред датчаните. За разлика от нея Беренгария е описвана като тъмноока красавица с гарваново черни коси. И двете съпруги на краля обаче оставят важна следа в датския фолклор – първата като еталон за добра и примерна съпруга, а втората – като пример за надменна красавица. Във фолклорните си песни датският народ обвинява Беренгария за увеличението на данъците, което в действителност Валдемар II предприема заради войните, които води. Въпреки това се знае, че Беренгария е била щедра дарителка на много църкви и манастири. Тя е и първата датска кралица, носила собствена корона, което се потвърждава от описа на вещите ѝ, направен през 1225 г.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Беренгария умира по време на раждане и е погребана в църквата „Санкт Бендт“ в Рингстед, от едната страна на Валдемар. През 1885 г. гробницата ѝ е отворена, а намерените там останки – дебела плитка коса, череп с изключително фини черти и фино оформени кости на тялото – потвърждават легендите за необикновената красота на португалката. По модела на черепа ѝ е направен портрет, който се опитва да представи начина, по който Беренгария е изглеждала преди смъртта си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Diffie Winius, с. 15.
  2. Line 2007, с. 581.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Diffie, Bailey W., Winius, George D. Foundations of the Portuguese Empire: 1415 – 1580. University of Minnesota Press, 1985.
  • Line, Philip. Kingship and State Formation in Sweden: 1130 – 1290. Brill, 2007.
  • Dansk Kvindebiografisk Leksikon (In Danish)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Berengaria of Portugal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​