Боен ред

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Боен ред, боен строй, тактически ред или тактическа формация е разположението, подреждането в боя на силите – отделните военни формирования и родове войски (пехота, кавалерия, бронирани бойни машини, самолети и кораби).

Боейните редове са открити при някои племена като папуа рере (от народа маори, Нова Зеландия)[1]. Използвани са в древните и средновековните боеве, сражения и битки под формата на формации тип „щитна стена“ или „стена от щитове“, древноримските фаланги и „костенурка“ и др.

Моряци в боен ред се подготвят за залпова стрелба при церемония (Военноморски сили на САЩ), 2011 г.

Тактическите формации биват:

  • линия – стандартна формация, използвана още в ранното военно дело, продължение на фалангите и щитната стена от въвеждането на огнестрелни оръжия с възможност за „залпов огън“ („пехотно каре“ при Наполеон)
  • V-образна формация (за самолети)
  • тип „рибена кост“
  • ешелон
  • колона
  • клин

Авангардът е водещата линия на бойната формация, която отблъсква врага и осигурява напредване на войските.

Терминът не бива да се бърка с военната организация, която представлява структурата на въоръжените сили на дадена страна като тип военен потенциал, необходим за националната военна политика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Journal of the Polynesian Society, Vols. 1-19, 1892–1910, 20:32; 27:57
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tactical formation в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​