Бузяковци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бузяковци
Общи данни
Население10 души[1] (15 декември 2023 г.)
0,288 души/km²
Землище35,713 km²
Надм. височина945 m
Пощ. код2060
Тел. код07143
МПС кодСО
ЕКАТТЕ06851
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Ихтиман
Калоян Илиев
(ГЕРБ; 2011)
Бузяковци в Общомедия

Бузяковци е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разклонът за Бузяковци на пътя Вакарел-Белица

Село Бузяковци се намира в планински район.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото датира на територията на България от 1737 година. Тази година бе отпразнуван 270-годишният юбилей на селото. На празника присъстваха представители на най-старите родове от селото. Според легендата името на селото произлиза от името на живели някога трима братя – Пано, Бузо и Джамо, дали имената на днешните села (махали) Пановци, Бузяковци, Джамузовци.

Тази история е абсолютно невярна! Какво общо има Бузо с Бузяковци!? Селото е създадено от тази фамилия, непроменена от стотици години. Махала Бузяковци е създадена от бягащите от турските поробители от гр. Пловдив (Филипопол) 1364 г., след навлизането на Турците на балканския полуостров. (годината на създаване е неизвестна, някъде след 1400 г. след битката при Чамурлия). След превземането на крепостта Средец 1385 г., планините около София остават единственото място без турско присъствие.[2]


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Тази година на 22 септември официално е открит и осветен новопостроеният параклис Св. Георги победоносец.неясно? ]

Южно от мах. Бузяковци (в м. Милчовица) има следи от древно рударство.

Преди да се достигне връх Гарваница – 1106 м (с телевизионна ретранслаторна кула), близо на север от шосето, на ниско хълмче до група кичести буки е параклисът „Св. Дух“. Непосредствено до него има малка могила.

Малко след това се подминава връх Гарваница който се издига на юг, а непосредствено след това на север се отделя асфалтов път за прелестната махала Бърдо (3 км).

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година в параклиса се събират хора от селото и посетители от цялата страна за прекрасния български празник Гергьовден. Друг честван празник в селото е 22 септември-денят на независимостта на Българския народ.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ под вековния дъб и паметникът пред него

Селото е съхранило духа на миналото. Вървейки по улиците може да се видят много къщи от началото на 20 век. Балканът още шепне имената на героите от селото дали живота си в Балканските войни. С помощта на дарения местните жители издигнаха през септември 2007 г. паметник, посветен на тези герои. Паметникът е в непосредствена близост до параклиса „Св. Георги Победоносец“. Има изградена магерница и навеси за съборите. Целият комплекс носи името „Белият Камък“, тъй като там съществува още от основаването на селото бял камък на името на който е кръстена местността.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]