Вера Недкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вера Недкова
Родена
Починала
7 юли 1996 г. (89 г.)
Националност България
АкадемияНационална художествена академия,
Виенска академия за изящни изкуства
Никола Маринов
Направлениеживопис

Вера Тодорова Недкова е българска художничка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Плочата на къщата-музей на Вера Недкова
Къщата-музей на Вера Недкова, ул. „11 август“ 2, София

Недкова е родена в македонския български град Скопие в 1906 година в семейството на българския търговски агент Тодор Недков. През 1923 година учи живопис в Художествената академия в класа на професор Никола Маринов, но на следващата година заминава за Виена, където през 1930 година завършва Държавната художествена академия (Майстершуле), специалности живопис и реставрация. Работи за кратко във Флоренция, където изучава творчеството на Джото, Мазачо, Пиеро дела Франческа, а през 1934 година се връща и установява в България. През същата година става член на Дружеството на новите художници и взема участие във всичките му изложби.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Художественото наследство на Недкова е богато и разнообразно: живопис, графика, офорти, ескизи, малка пластика. В ранния период на творчеството си, 1930 – 37 г., Вера Недкова рисува основно фигурални композиции и портрети. Предпочитани техники са пастелът и температа. В по-късните си работи залага на маслените бои и основното ѝ изразно средство става колоритът. Рисува пейзажи, натюрморти, селски бит, голо тяло. В периода 1946 – 1961 г. работи в Националния археологически музей като реставратор и консерватор.

Участва в общи художествени изложби на СБХ и в над 15 изложби на български художници в чужбина. Нейни платна са притежание на български галерии и частни колекции по света. През 1965 г. издателство „Български художник“ публикува книга за Вера Недкова с автор Драго Джидров.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Недкова е носител на множество отличия, сред които:

През 1977 г. е провъзгласена за „народен художник[1], а през 1983 г. – за „герой на социалистическия труд“.[2]

Музей[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г., година преди смъртта си, Недкова завещава на държавата в лицето на НХГ своя апартамент в София, цялото си имущество и творби: 117 живописни творби и 1282 рисунки, 57 икони, съдове и малка пластика. През 2004 г. в дома ѝ е открит музей на художничката.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Указ № 800 от 23 май 1977 г. Обн. ДВ. бр. 43 от 3 юни 1977 г.
  2. Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 2, Издателство на БАН, София, 1987 г.
  3. Обновеният дом-музей „Вера Недкова“ ще представя на части дарението на художничката, което е от над 2000 картини и експонати[неработеща препратка], actualno.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]