Ветлуга (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ветлуга
Река Ветлуга в района на град Шаря
Река Ветлуга в района на град Шаря
58.3951° с. ш. 47.4626° и. д.
56.39° с. ш. 46.2943° и. д.
Местоположение
– начало, – устие
Общи сведения
Местоположение Русия
Кировска област
Костромска област
Нижегородска област
Марий Ел
Дължина889 km
Водосб. басейн39 400 km²
Отток255 m³/s
Начало
МястоБистра (лява съставяща)
Бърза (дясна съставяща)
Кировска област
Координати58°23′42.36″ с. ш. 47°27′45.36″ и. д. / 58.3951° с. ш. 47.4626° и. д.
Надм. височина147 m
Устие
МястоВолгаКаспийско море
Координати56°23′24″ с. ш. 46°17′39.48″ и. д. / 56.39° с. ш. 46.2943° и. д.
Надм. височина60 m
Ветлуга в Общомедия

Ветлу́га (на горномарийски: Вӹтлӓ; на марийски: Вӱтла) е река в Европейска Русия ляв приток на Волга. Дължината ѝ е 889 km, която ѝ отрежда 53-то място по дължина сред реките на Русия.

Река Вутлуга се образува от сливането на реките Бистра (лява съставяща) и Бърза (дясна съставяща) на 147 m н.в., на около 1,5 km източно от село Ивановское, Свечински район на Кировска област и се насочва на североизток. Постепенно реката завива на север, северозапад и запад, навлиза в Костромска област, където се насочва на югозапад и юг, като образува огромно коляно, изпъкнало на север. В тази част от течението ѝ долината ѝ еасиметрична – с ниски и полегати леви брегове и високи (на места до 100 m) десни брегове, изградени от мергели и пясъчници. След това реката продължава в южно направление, а след посьолок Варнавино, Нижегородска област – на югоизток, като запазва тази посока до устието си. В долното си течение долината ѝ става много широка, двата ѝ бряга са много ниски и се наводняват при пълноводие. Заливната ѝ тераса е осеяна с езера и старици, а скоростта на течението ѝ е малка. Влива се от север в Чебоксарското водохранилище, на 60 m н.в., в близост до посьолок Юрино, Република Марий Ел.

Карта на водосборния басейн на река Волга

Водосборният басейн на Ветлуга обхваща площ от 39 400 km2, което представлява 2,9% от водосборния басейн на река Волга. Във водосборния басейн на реката попадат териториите (или части от териториите) на Вологодска, Кировска, Костромска, Нижгородска области и Република Марий Ел.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на запад – водосборните басейни на реките Керженец и Унжа, леви притоци на Волга;
  • на север – водосборния басейн на река Северна Двина;
  • на изток – водосборния басейн на река Вятка, десен приток на Кама, от басейна на Волга.

Река Ветлуга получава множество притоци, като 5 от тях са дължина над 100 km. По-долу са изброени всичките тези реки, за които е показано на кой километър по течението на реката се вливат, дали са леви (→) или (←), тяхната дължина, площта на водосборния им басейн (в km2) и мястото където се вливат.

Подхранването на Сура е преобладаващо снежно. Среден годишен отток 255 m3/s. Пълноводието на реката е през май и юни. Замръзва в началото на ноември, а се размразява през април.

По течинето на реката са разположени множество населени места, в т.ч. 2 града и 6 посьолки:

При пълноводие е Ветлуга е плавателна до село Малое Рамене, Костромска област, на 682 km при устието на река Вохма, а регулярно корабоплаване се извършва до град Шаря, Костромска област. Водите ѝ се използват основно за превоз на дървен материал.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ветлуга (река)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​